promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezeket az autókat hamarosan már nem vezethetjük a B kategóriás jogsival? Hatalmas változásról tárgyalnak
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengetegen szorgalmazzák a sokakat érintő szigorítást, ami már a döntéshozók elé került.

A tavalyi, Árpád hídon bekövetkezett tragédiát követően ismét felerősödtek azok a hangok, mely szerint szabályozni kellene, hogy milyen teljesítményű autót lehessen vezetni egy B kategóriás jogosítvánnyal.

A kérdés mögé nem csupán civilek, hanem szakemberek és politikusok is beálltak, így gyorsan megfogalmazódott egy lehetséges megoldás, aminek a tárgyalása rövidesen napirendre kerülhet, aminek lényege egy új jogosítványfajta bevezetése lehet.

Ágh Péter államtitkár azt már korábban elismerte, hogy folyamatban van a KRESZ felülvizsgálata, amely komoly beavatkozást igényel több ponton is. Erre legutóbb 2009-ben került sor, a jelenlegi szabályok és gyakorlatok közül pedig több elavulttá és átláthatatlanná vált.

A várható módosítások egyike a nagy teljesítményű gépjárművekre vonatkozik majd, melyek mostanra nagy számban jelen vannak az utakon, és anyagi szempontból is relatíve elérhetők. Ezzel együtt a sofőrök rutinjában komoly hiányosságok tapasztalhatók.

A korábbi javaslat szerint csak az vezethetne 300 Kw-nál erősebb autót, aki legalább 5 éve rendelkezik B kategóriás jogosítvánnyal, sikeresen elvégez egy pszichológiai tesztet, valamint egy kapcsolódó tanfolyamot is elvégez.

Hogy ez végül milyen formában valósul meg, az még kérdéses, mindenesetre dolgoznak a tervezeten, ám arra kevés az esély, hogy visszamenőlegesen is bevezetik majd az új szabályokat, magyarul várhatóan csak azokra vonatkozik majd, akik a szabályozás hatályba lépése után szereznek majd jogosítványt.

Akár az is előfordulhat, hogy kettéválasztják a B kategóriás vezetői engedélyt, ám eddig biztosnak csak az tűnik, hogy a kormány saját elképzelések alapján szeretné megvalósítani a módosításokat.

Forrás: Totalcar

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás