promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Neked is titokzatos jelzés van a magyar jogosítványodon? Érdemes jobban szemügyre venni
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Előfordulhat, hogy egy titokzatos jelzés van a jogosítványodon, de te nem is tudsz róla.

A jogosítvány megszerzése Magyarországon is sokak számára fontos cél, hiszen a gépjárművezetés szabadságot, önállóságot valamint kényelmet jelent. Az már más kérdés, hogy sok munkahelyen is megkövetelik a B kategóriás jogosítványt, vagy legalábbis előnyt jelent, ha rendelkezünk ilyennel is.

A rutinos sofőröknek a nyári időszakban türelmesebbnek kell lenniük, mivel jóval több tanulóvezető van ilyenkor a magyar utakon, akik úgy döntöttek, hogy a láblógatás helyet megszerzik a vezető engedélyt.

A jogosítvány megszerzésének folyamata három fő részből áll: az elméleti (KRESZ), a gyakorlati (forgalmi) és az elsősegélynyújtó tanfolyamból és vizsgából.

A KRESZ-viszga továbbra is egységes Magyarországon, ahol 55 kérdést kell megválaszolnunk, az egészre pedig 55 percünk van. Érdemes jól felkészülni, mivel ha több mint 10 pontot elherdálunk a 75-ből, akkor már jelentkezhetünk is a következő alkalomra.

A gyakorlati vizsga egy forgalomban történő vezetési feladat, amelyet egy vizsgabiztos értékel. A vizsga során a vizsgázónak meg kell felelnie a KRESZ előírásainak, a jármű kezelésének, a forgalmi helyzetek felismerésének és megoldásának, valamint a biztonságos közlekedés szempontjainak.

Ha mindenen túllendültünk, akkor már a kezünkben is tarthatjuk a vezetői engedélyt. Ezután érdemes minél többet vezetni, mert rengeteg rutint kell még felszedni.

Azonban lehet, hogy neked is van plusz jelzés a magyar jogosítványodon? Ez bizony korlátozást is jelenthet, amit emiatt érdemes jobban szemügyre venni. A lenti videóban bemutatják, hogy 12-es szám alatti részt kell megfigyelni a hátoldalon. Ha ott például van valamilyen kód, akkor az biztosan valamilyen extra korlátozás.

A 01.01 kód Magyarországon azt jelenti, hogy valaki nem vezethet szemüveg nélkül. Ha ezt meglátja a rendőr, akkor bizony rögtön jelezhet. A 01.02-es kód például már a kontaktlencsét jelenti. A 01.06 azt tükrözi, hogy valaki kontaktlencsét, vagy szemüveget is használ. Elképesztő, de ide bekerülhetnek olyan korlátozások is, hogy valaki csak automata sebességváltós járművet vezethet.

Van olyan kód is, hogy csak nappal vezethetünk, vagy nem szállíthatunk utasokat. Nos, nektek van valamilyen korlátozó kód a hátoldalon? Ide kattintva az összes speciális jelzést megtaláljátok!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás