promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyarok ezrei válhatnak munkanélkülivé egy pillanat alatt, már a helyetteseiket is megtalálták

Magyarok ezrei válhatnak munkanélkülivé egy pillanat alatt, már a helyetteseiket is megtalálták

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Még el sem indult az autógyár, máris átvehetik a helyüket, méghozzá nem is emberek.

Emberek milliói élnek folyamatos rettegésben, attól tartva, hogy a jövőben nem lesz biztos munkahelyük. A félelem nem alaptalan, hiszen egyre több szakmában váltja fel az embereket gép, és már nem csupán a szellemi foglalkozásúak vannak nagy veszélyben.

Grafikusok, programozók, fordítók – csak néhány azon szakmák közül, melyeknek tartalmát a jövőben már teljes egészében számítógépek generálhatják, gyorsabban és pontosabban, mint bármikor, ráadásul töredékáron.

Azt hihetnénk, hogy a fizikai munka más, ami valóban igaz is, egy szobafestőt vagy egy burkolót valószínűleg még jó darabig nem fognak helyettesíteni, azonban egy gyári munkás esetében már egészen más lehet a helyzet, amit az egyik legnagyobb autógyártó, a BMW törekvése is bizonyít.

Ez amerikai óriásgyárában ugyanis már a Figure nevű, teljesen autonóm humanoid robot rakja össze az autóalkatrészeket. A mesterséges intelligenciára támaszkodó gép neurális hálózati programozásának köszönhetően mindkét kezével képes tárgyakat mozgatni, és munka közben tanulni, beleértve az esetleges hibák önkorrekcióját is.

A Figure januárban jelentette be a BMW-vel kötött megállapodását a humanoid robotok alkalmazásáról. Mindez "növeli a termelékenységet, csökkenti a költségeket, valamint biztonságosabb és következetesebb környezetet teremt" - fogalmazott akkor a vállalat, míg a BMW a „gyorsan fejlődő” autóiparra adott reakciójaként magyarázza az alkalmazását.

És hogy mi köze ennek a magyarokhoz? Ma még semmi, azonban a Debrecenben épülő gyárban könnyen előfordulhat, hogy akár már néhány éven belül hasonló robotok dolgoznak majd, először még az emberek mellett, majd az emberek helyett. A győri Audinál már szintén tesztelik a humanoid robotokat, amik lassan, de biztosan az autóipart is meghódítják majd.