promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit ábrázol a BMW autók kék-fehér logója valójában? Erre sosem gondoltál volna
Borítókép:  Felix Hoerhager/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A BMW emblémájának konkrét jelentése van, ám sokan nem néznek ezeknek utána.

Korábban elkezdtünk egy cikksorozatot, amelynek keretében azt nézzük meg, hogy az egyes márkák és autómárkák esetén mit jelent maga a név, és miről árulkodik a logó vagy az embléma, ad-e hozzá valamennyit a márka történetéhez? Korábban több cikkben is körbejártuk már a témát, így többek között a Mercedes és az Opel logóját is kielemztük nektek, sőt nemcsak autók kerültek elő, hanem egyáb márkák is, amelyeknek még a nevét is nehéz kiejteni, merthogy az eredeti hangzás egészen máshogy hangozhat, mint ahogy azt mi ejtjük Magyarországon.

De vajon a BMW esetén mit jelenthet maga a logó? 

Arról is már korábban volt szó, hogy a BMW neve mit jelent, ebből például megtudhatjuk azt is, hogy a márka szülőhazája Németország, méghozzá ezen belül is Bajorország, a név B-betűje ugyanis erre utal, a cég hivatalosnémet neve pedig pontosan úgy hangzik, hogy Bayerische Motoren Werke AG, azaz Bajor Motorgyár Rt.

A cég logója pedig arra utal, hogy a kezdetek kezdetén mit gyártottak, nem autókkal kezdték, hanem repülőgép motorokat gyártottak, így a kék és a fehér szín is egyből értelmét nyeri, hiszen a kék az eget jelképezheti, a fehér pedig a propellert, a logó pedig a propeller mozgására utal azonnal, tehát dinamikájában kell látnunk a logót. Ám a kék és a fehér ennél többet is jelképez, utal Bajorországra is, hiszen a kék és a fehér Bajorország színei is. A céget 1916-tól hívják BMW-nek, korábban Rapp Motorenwerke-nek hívták az alapító, Karl Rapp után. Ekkor az embléme még máshogy nézett ki.

Amúgy az ikonikus logó, amelyet most is használnak, még 1916-ban jelent meg először, mint már említettük, korábban máshogy nézett ki a logó, egy fekete lófigura volt, amit a sakkban is használnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás