promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit ábrázol valójában a Mercedes autók emblémája? Sosem gondoltál volna erre a válaszra
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyik legikonikusabb autó embléma története itt kezdődött.

Korábban már több cikkünkben is beszámoltunk nektek az egyes logók és márkanevek eredetéről, így az Opel vagy a BMW nevének eredetéről, most a Mercedes emblémája kerül terítékre.

A Mercedes ma a világ egyik legismertebb autómárkája, a német autómárka története pedig még a 19. századba vezethető vissza. A cég és az elnevezés története komolya előzményekre tekint vissza, és meglehetősen kacskaringósan jutottak el végül a mai emblémához. Az eredetileg Daimler-Motoren-Gesellschaft néven alapított cég korábban nem Mercedes néven futott a piacon, hanem Daimler néven lehetett megvenni a cég által forgalmazott dolgokat. Később történik a változás, Emil Jellinek volt az aki 1898-tól már használja a Mercedes márkanevet. A Mercedes név amúgy spanyol eredetű, jelentése az, hogy bér, a merces-nek hívták azt a váltságdíjat is régen, amit a spanyolok fizettek a móroknak.

De pontosan a Mercedes név honnan is jön közvetlenül Jellineknek?

Jellinek Mercedesnek nevezte el az autókat az egyik lánya után, ezt pedig később a gyártó is átvette tőle, így született meg az ikonikus név. Jellinek lányát amúgy később bevették a cégbe is. Az embléma viszont megint egy másik kérdés, hiszen két külön szálról ered, megvannak benne a Mercedesé a Benz emblémáinak jellegzetességei is. Korábban amúgy több ábrázoláson látszódtak a Benz babérkoszorúi is a csillag mellett. A háromágú csillagot végül 1909-ben védették le.

A csillagot amúgy Gottlieb Daimler fiai javasolták, és korábban egy képeslapon találkoztak ezzel az ábrázolással, amit apjuk szerkesztett, méghozzá egy ilyen háromágú csillaggal jelölte a család házának helyét. A képeslapon amúgy Deutz városa volt látható.

Utólag amúgy már olyan jelentések is kapcsolódtak a háromágú csillaghoz, minthogy az eget, a földet és a tengert is jelképezi, merthogy később mindhármat meghódították a Mercedes motorokkal.

(Forrás: Autónavigátor, Alapjárat)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás