promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Indiai vendégmunkások lepték el ennek a magyar településnek a lánykollégiumát, ezt a helyiek sem hagyták szó nélkül
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az önkormányzat kérdőívet küldött a lakosoknak, amiben kifejthetik a véleményüket.

Berettyóújfalu főutcáján, az egykori lánykollégiumban több mint nyolcvan indiai vendégmunkás lakik, akik Debrecenbe járnak a BMW-gyár építésén dolgozni. A lánykollégium már évek óta nem üzemel, 15 éve zárt be, majd pár évvel később eladta az önkormányzat.

A város polgármestere viszont aggódik, mivel a vendégmunkások nem a munkahelyük közelében laknak, és a magánszállásokon való tartózkodás miatt az önkormányzatnak nincs semmilyen különösebb ráhatása a városban elszállásolt munkásokra. Így a munkások után a város nem tud beszedni iparűzési adót.

Ennek kapcsán lakossági véleményeket kérnek egy konzultációs kérdőívvel arról, hogy zavarják-e a helyiek a vendégmunkások jelenléte. Az RTL Házon kívül című riportműsorában a megszólaltatott járókelők nem különösebben kifogásolták az indiai vendégmunkások jelenlétét, mint mondták, ez a pár tucat ember még egyáltalán nem zavaró, és a magatartásukkal sincs gond. A polgármester azonban attól tart, hogy a vendégmunkások száma akár drasztikusan meg is nőhet a közeljövőben.

Az egykori lánykollégiumban élők azt mondják, hogy az itteni munka és fizetés olyannyira vonzó, hogy ezért megéri otthon hagyniuk a családjukat. Dolgozni jönnek ide, és az idejük nagy részét ez teszi ki, a legtöbben még a hétvégéken is dolgoznak.

Minimum 700, de inkább 1000 eurót, vagy annál is többet keresnek havonta. Emellett fizetik a repülőjegyüket, a szállásukat és napi háromszori étkezést is, így ezekre nincsen gondjuk. Aki viszont azt gondolná, hogy ezzel a magyar munkavállalók elől veszik el a munkát, azok tévednek Nógrádi József szerint, aki a munkaközvetítő cég gazdasági igazgatója.

Mint mondta, az igények nem találkoznak a kínálattal, továbbá fontos pótolni azt a magyar munkaerőt, amelyik ugyanígy más országokban vendégeskedik a magasabb bérek reményében.

A vendégmunkásokkal kapcsolatban korábban Hajdúszoboszlón hoztak különböző rendeleteket, mert attól tartottak, hogy lesznek, akik a turizmus helyett a munkások elszállásolására fognak specializálódni - ez a félelem a mostani esetben is fent áll. A teljes riportot itt lehet visszanézni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás