promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nagy bajban a hitelesek Magyarországon, óriásit drágult az egyik legnépszerűbb banki kölcsön

Nagy bajban a hitelesek Magyarországon, óriásit drágult az egyik legnépszerűbb banki kölcsön

Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Főleg azok fizethetnek többet, akik a hosszabb futamidejű hiteleket választják.

Az elmúlt hónapokban végre valamelyest megélénkült az ingatlanpiac Magyarországon, amit a Magyar Nemzeti Bank májusi kimutatásai is jeleztek, utoljára két éve számoltak be hasonló eredményekről. Nem csupán a lakás, de a babaváró- és személyi hitelek is népszerűek voltak, amit a kamatok alakulása is segített.

A szintén kétéves kamatmélypont persze viszonyítás kérdése, de így is sokan éltek a lehetőséggel, ami június végéig tartott ki, ugyanis az önkéntes THM-plafont csak eddig vállalták a pénzintézetek. Az átlagos lakáshitelek 6,53 százalékos kamatokkal mentek, a használtaké pedig egy éven túli fixálással 6,18-ra apadtak.

Ennek azonban vége, az OTP pedig már júliustól általános kamatemelést hirdetett, jóval a korábbi plafon fölé tornászva a számokat. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? A végig fix lakáshitel kamatai július 1-től 6,99%-ról 7,99%-ra emelkedett, az 1×1 lakáshitel kamatszintje pedig 7,74%-ra.

Ez mindazonáltal még nem jelenti azt, hogy minden igénylő ezen a szinten kapja meg a hitelét, ugyanis mindenféle kamatkedvezmény érvényesíthető, így akár 6,67 százalékra is szorítható a kamat, jelenleg legalábbis ez a minimum.

De akkor mi is volt az értelme az emelésnek?

Az OTP-vel példázva, a bank lényegében szélesítette a kamatok sávját, amivel pénzügyi szempontból a magasabb jövedelmű ügyfelek járnak majd jobban, akik hitelképessége pedig gyengébb, ők számolhatnak a magasabb kamattal. Ugyanakkor utóbbi csoportba tartozók vélhetően nem kaphatták volna meg a hitelt, amennyiben a pénzintézet nem emel kamatot. A lakáshitelek így több ügyfél számára elérhetők lehetnek.

Mivel az OTP Bank a legjelentősebb pénzintézet az országban, így vélhetően a többi bank is követni fogja a példáját, ami az ügyfelek szemszögéből az eddiginél több választási lehetőséget biztosít a közeljövőben.

Forrás: KKV Magazin, Bankmonitor