promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Őrület, ezt az erotikus töltetű nevet is adhatják a magyarok a gyerekeiknek, mégis ki tenne ilyet?

Őrület, ezt az erotikus töltetű nevet is adhatják a magyarok a gyerekeiknek, mégis ki tenne ilyet?

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Általában az ilyesmit nem illik véleményezni, de ez azért már mégis mindennek a teteje.

Vannak nagyon furcsa nevek, melyek hallatán pár évvel ezelőtt még teljesen ledöbbentünk, ma viszont már talán meg sem lepődünk rajta. Ez természetes, változik a divat, ha valaki az 1500-as évekből idevetőtne, valószínűleg már a babáknak adott neveken is teljesen elhűlne, hát még a többi dolgainkon - mondjuk azért a középkort sem kell nagyon félteni a furcsa szokások tekintetében.

De mivel nincs középkori asszonyság, aki időutazóként ránk locsolná a szenteltvizet, ezért aztán be kell érnünk a furcsa pillantásokkal, melyeket egy bizarr név kapcsán adhatunk-kaphatunk. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy ez a téma hasonló, mint a zenei ízlés, nem illik véleményezni, hiszen ki tudja, miért is ezt választották a szülők, talán nagyon fontos oka volt, talán családi emlék, de az is lehet, hogy nekik pont ez tetszik és kész. Beleszólásunk nincs.

Meglepődni persze ettől még lehet, párhuzamokat is vonni, hiszen olyanok is vannak, akik egy sorozat vagy film miatt választanak nevet gyermekeiknek, így lehetett az, hogy a kilencvenes években a harcos amazonról szóló Xéna után egész sok Xénia született, a népszerű szappanoperából ismert Esmeralda után pedig annak magyar változatát, az Eszmeraldát is sokan választották gyermekeik nevének.

Ezek azonban egészen megszokottak, nagyon fel sem kapjuk rá a fejünket, azonban akad itt egy olyan is, ami már egészen más töltetet hordoz magában. Ez pedig az Orália. Igen, jól olvastátok, és igen, van külföldi megfelelője, Orelia, méghozzá olasz- és spanyolhonban, ahol a "partvidéki" jelentést társították mellé - ez utóbbi latin forrású kifejezés. Az eredete mindazonáltal bizonytalan, és akár a francia Aurelie-től is gyökereztethető. Tény azonban, hogy mifelénk egészen más miatt lepődhetünk meg rajta.

Hivatalos névnapja ugyan nincs Magyarországon, ám a Magyar Nyelvtudományi Intézet javaslata szerint április 19-én és augusztus 12-én köszönthetjük fel őket!