promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Polgármester nélkül maradt hat magyar település is, óriási a káosz: fontos helyeken is meg kell ismételni az önkormányzati választást
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több helyen is meg kell ismételni a június 9-i protokollt.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) bejelentette, hogy jogszabálysértés miatt hat településen ismétlik meg a polgármester-választást vasárnap; két településen a települési roma nemzetiségi választás szavazását; egy települlésen pedig az egyéni listás választás szavazását kell megismételni – írja az MTI-re hivatkozva a Magyar Nemzet.

A választási iroda úgy tájékoztatott, hogy Nemesdéden (Somogy vármegye), Penészleken (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye) és Szegiben (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye) a teljes polgármester-választást meg kell ismételni, miközben Ópályin (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye) a 2. számú, Nagytarcsán (Pest vármegye) a 4. számú és Kalocsán (Bács-Kiskun vármegye) a 10. és 11. számú szavazókörökben kell csak megismételni a választást.

Ezen felül Fonyódon (Somogy vármegye) az egyéni listás választást kell megismételni, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ófehértón és Nagykállóban pedig a települési roma nemzetiségi választásnak kell újra nekimenni. Valamennyi esetben vagy szabálytalanságok, furcsaságok, illetve a nagyon szoros eredmény miatt kell megismételni a választást, hogy így pontosabban, biztonságosabban lehessen eredményt hirdetni.

Az NVI közleménye szerint a megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik a június kilencedikén tartott szavazáson is, nem fog újraindulni a jelöltállítása folyamat, azonban a jelöltek megtehetik még július 6-ig, vagyis egy nappal a szavazás előttig, hogy lemondanak a jelöltségükről. Ugyanazon személyek jogosultak szavazni most is, mint négy héttel ezelőtt, ez helyi önkormányzati szinten csaknem tízezer, nemzetiségi szinten hétszáz embert érint.

Felhívta a figyelmet a választási iroda, hogy a szavazói névjegyzékben nem szerepelnek azok, akik az érintett helyeken június kilencedikét követően létesítettek lakcímet. Azt is jelezték, hogy akik a június kilencedikei választásra még június hetedike 10 óráig mozgóurnát igényeltek, azok most is a mozgóurnák jegyzékére kerültek fel, az ismételt szavazásra azonban benyújtható új kérelem is.

A szavazás ezúttal is reggel hat és este hét óra között fog történni ugyanazokban a szavazókörökben, itt is szükséges lesz majd a személyazonosság és a lakcím igazolása. A megismételt szavazás eredményeiről az NVI folyamatosan tájékoztatást fog adni a valasztas.hu oldalán.

Nagyon sok múlhat a megismételt szavazáson, főleg olyan vitatott szavazókörzetekben, ahol kevésen múlott az eredmény. Karácsony Gergely ugyan ismételten főpolgármesterré választották Vitézy Dáviddal szemben, de nagyon kevés szavazaton múlt, nem véletlen, hogy ő is a választást megismétlését javasolta, amelyről itt nézhetnek videót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás