promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Reménytelen helyzet a mai választáson, van egy magyar falu, ahol bárki lehetne polgármester, de senki sem akar

Reménytelen helyzet a mai választáson, van egy magyar falu, ahol bárki lehetne polgármester, de senki sem akar

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Összeült a testület, ki vezeti majd a települést? A polgároknak ebbe most nincs beleszólása.

Bozsok, a Vas megyei kis falu, a választások kapcsán egészen szokatlan helyzetbe került. A 371 lelket számláló település polgármester- és képviselőválasztása elmarad, miután az egyetlen jelölt, Kapu Bálint, az utolsó pillanatban visszalépett.

Bozsok már korábban is a figyelem középpontjába került, mivel csak egyetlen polgármesterjelölt volt, és senki sem vállalta a képviselőjelöltséget. A pénteki napon azonban még ezt az egy jelöltet is elvesztette a falu, amikor Kapu Bálint úgy döntött, hogy visszalép. „A helyiekkel beszélgetve jutottam arra az elhatározásra, hogy visszalépek” – mondta Kapu. Bár nem él a faluban, úgy vélte, hogy a helyiek jobban szeretnének egy helyi jelöltet a polgármesteri posztra. A választási szabályok értelmében, ha egyetlen jelölt is csak egy szavazatot kap, máris polgármesterré válik. Kapu nem árulta el pontosan, miért Bozsokon akart polgármester lenni, és azt sem, hogy sajnálja-e a visszalépést.

Az ilyen helyzetek mindig felvetik a kérdést, hogyan tovább. Banga Anikó, a jelenlegi polgármester, aki 2022-ben, egy időközi választáson került a posztra, elmondta, hogy a testület a jelenlegi szabályok szerint szeptember 30-ig hivatalban marad. Szeptember 22-én újabb időközi választásra kerül sor, hogy az új polgármester még határidő előtt elfoglalhassa helyét. Banga biztos benne, hogy lesz elegendő jelölt, mivel a faluban már átbeszélték a helyzetet.

Bozsok korábbi választásai is tanulságosak. A 2022-es időközi választáson például Banga Anikó ellenfél nélkül nyerte el a polgármesteri széket. Ez is mutatja, hogy a kis falvakban nem mindig könnyű megfelelő számú és minőségű jelöltet találni. Bozsok esetében különösen figyelemre méltó, hogy a képviselőjelöltek teljes hiánya is fennállt, ami azt sugallja, hogy a közéleti szerepvállalás iránti lelkesedés nem mindig jelenik meg egyenletesen.

Az ügy kapcsán felmerül a kérdés, miért nem volt több jelentkező a polgármesteri és képviselői posztokra. Banga Anikó szerint talán mindenki a másikra várt, ami gyakori jelenség lehet kisebb közösségekben, ahol az emberek nem szívesen vállalnak nyilvános szerepet. Ezen túlmenően a közélet iránti érdeklődés és elkötelezettség szintje is változó lehet, és az ilyen helyzetekben különösen fontos a közösség ösztönzése és támogatása.

Bár a jelenlegi helyzet rendkívül szokatlan, Bozsok lakói bíznak abban, hogy szeptemberben sikerül új polgármestert és képviselőket választani. A településnek szüksége van vezetésre és képviseletre ahhoz, hogy megfelelően működjön és fejlődjön. A helyi közösség összefogása és a megfelelő jelöltek megtalálása kulcsfontosságú lesz a következő hónapokban.

Bozsok városáról, ami egyébként egy igen különleges település, ide kattintva tudtok megnézni egy kisfilmet, ezt nem akarja igazgatni senki se:

forrás: 444