promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyarokat is letartóztattak, szörnyű dolgot tettek a gyerekeikkel, borzalmas bűnhálózatot kapcsoltak le

Magyarokat is letartóztattak, szörnyű dolgot tettek a gyerekeikkel, borzalmas bűnhálózatot kapcsoltak le

Borítókép:  Illusztráció/Profimédia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Negatív példaként emeltek ki egy magyar esetet több borzalmas bűnhálózat felhasználása kapcsán, amelynek keretében közel 1400 áldozatot azonosítottak be.

Hatalmas akciót hajtottak végre 39 ország rendvédelmi szervei, amelynek keretében összesen 219 ember tartóztattak le és 1374 potenciális áldozatot azonosítottak be, köztük 153 gyermeket. Az akciót Ausztria vezette Románia, az Europol, a Frontex és az Interpol koordinálásával, amelynek célja olyan kockázatos bűnszervezetek felszámolása volt, amely az emberi szexuális kizsákmányolásra, kényszerített bűnözésre és kényszerített koldulásra épít.

Az akció keretein belül arra sarkallták a nemzeti hatóságokat, hogy célzott kutatásokat hajtsanak végre, hívják fel a lakosság figyelmét ezekre a szörnyű bűncselekményekre és határokon átívelő együttműködést foganatosítsanak. A fókusz egyértelmű volt, olyan bűnszervezeteket kellett célba venni, amelyek az emberkereskedelem bármely formájával foglalkoznak, különös figyelmet szentelve a gyermekáldozatokra.

Az ellenőrzéseket főként az eddig ismert bűngócpontokban hajtották végre, az emberkereskedelemre potenciálisan utaló bármely nyomot figyelembe vették, így például hamis utazási dokumentumokat is. A bűnüldöző szervek különböző adatbázisai nagy segítségül szolgáltak ezekben az akciókban, amelyeket éppen azért hoztak létre, hogy az ilyen, határokon átívelő hálózatokat felszámolják.

A nyomozások végül nem kis sikerrel zárulta, ugyanis összesen 276 büntetőeljárás indult a június 3. és június 9. között folytatott akció eredményeként 362 gyanúsítottat sikerült beazonosítani, köztük két olyan személyt sikerült elfogni, akiken Interpol vörös jelzés volt érvényben. Ezen felül a hatóságok 2074 bűnjelet foglaltak le, köztük készpénzt, különböző eszközöket és összesen 363 hamisított dokumentumot.

Az Interpol oldalán egy szörnyű esetet külön kiemeltek, amely ráadásul pont magyar volt: a magyar hatóságok letartóztattak egy párost, akik a gyanú szerint hat gyermeküket is prostitúcióra, valamint koldulásra kényszerítették. A Het Laatste Nieuws ráadásul azt tette hozzá, hogy a gyermekeket gyakran megkötözték, az áldozatok az apjuk vert botokkal, övvel, valamint olykor a puszta kezével. Szerencsére a gyermekek már biztonságban vannak, a gyámhatóságok kiemelték őket a családból.

Egy másik esetben a vietnámi hatóságok buktattak le egy kínai tolmácsot, aki egy Laoszban bejegyzett cégnek dolgozott. A gyanúsított 14 vietnámi személynek ígért jól fizető tengerentúli állást, azzal nyerte el a bizalmukat, viszont ez az egész átverés volt, elvették a dokumentumaikat és arra kényszerítették őket, hogy online felhasználói fiókokat hozzanak létre, amellyel különböző internetes csalásokat intéznek.

Az áldozatoknak naponta 12-14 órát kellett dolgozniuk, akár annál is többet, amennyiben nem sikerült újabb embereket toborozniuk és azzal zsarolták a családjukat, hogy 10 000 dollárnak megfelelő összegért engedik őket csak vissza Vietnámba. Mint az Interpol kiemeli, ez már gyakorlatilag trenddé vált az emberkereskedők számára, hogy online csalásokra kényszerítik áldozataikat.

Kiemeltek eseteket ezen felül még Romániából és Ukrajnából is, mindkét országban olyan bűnhálózatokat számoltak fel, ahol a kiszolgáltatott helyzetet használták ki a bűnözők és koldulásra, prostitúcióra kényszerítették az áldozatokat. A hatalmas akció komoly előrelépés globálisan, nagy pofont sikerült adni az emberkereskedő-hálózatoknak, azonban szükségesek lesznek további hasonló akciók, ugyanis több millió ember áldozata az emberkereskedelem valamely formájának évente.