promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azonnali drágulást vezettek be a benzinkutakon, durván elszabadult a dízel ára
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Miközben súlyos drágulást vezettek be a hazai benzinkutakon, egy másik okból jelentős káosztól tartanak a szakemberek.

Egy ideig mindenki örült, hiszen hosszú hónapok után megint 600 forint alá esett be a benzin és a gázolaj literára is, ez az állapot azonban nem sokáig tartott, ismét elkezdtek emelkedni a számok. Hétfőn azonnali drágulást vezettek be mindkét üzemanyagfajtánál, a gázolajnak gyakorlatilag teljesen elszabadult az ára.

Mégsem ez az oka annak, hogy a szakértők komoly káosztól tartanak a benzinkutakon, egy teljesen másik ok miatt aggódnak.

Ugyanis olyan újfajta üzemanyagok kerültek az európai piacra, ami hidrogénezett növényi olajból készült. A HVO névre hallgató üzemanyagról tudni kell, hogy keverhetők dízellel vagy 100 százalékban tiszta formában is kínálhatók (ilyen mondjuk a HVO100 vagy a C.A.R.E.). A hidrogénezett gázolajat már több európai országban is adják (Skandinávia, Hollandia, Olaszország, Ausztria), a gond csak az, hogy jelenleg csupán a forgalomban lévő járművek töredéke alkalmas arra, hogy ezekkel az üzemanyagokkal tankolják meg.

Éppen ezért az ADAC nevű német autóklub azt javasolja az üzembentartóknak, hogy ellenőrizzék a használati utasításban és az üzemanyagtöltő fedelén található információkat. Amennyiben bizonytalanok lennének abban, hogy mit is tankolhatunk az autónkba, akkor érdemes megkérdeznünk a hivatalos márkakereskedőt, illetve egyedileg igazoltatni szükséges a jármű alkalmasságát.

Magyarországon még nem kaphatók az újfajta üzemanyagok, és egyelőre nincs is arról információ, hogy egyáltalán bevezetik-e ezeket; ami nekünk most fontos és aktuális az üzemanyagpiacon, hogy június 17-e, hétfőtől drágulás lesz a benzinkutakon. Tehát most tovább folytatódik az emelkedő tendencia, a benzin 2 forinttal, a gázolaj pedig jelentősebb mértékben, 8 forinttal lesz drágább hétfőtől. Így aztán a következő átlagárakra számíthatunk a hét elejétől:

95-ös benzin: 596 Ft/liter

Gázolaj: 609 Ft/liter.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás