promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vége a 600 forintos üzemanyagnak, de ennek most örülni fognak az autósok
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Péntektől lép életbe a változás.

Péntektől ismét változnak a hazai üzemanyagárak. A benzin és a gázolaj ára egyaránt 5 forinttal csökken, így a 95-ös benzin átlagára 592 forint, míg a gázolajé 598 forint lesz literenként.

Az üzemanyagárak változása nem újkeletű jelenség Magyarországon. Az idei év során az árak ingadozása jelentős volt, amit több tényező is befolyásolt. Januárban például még az átlagos benzinár 590 forint körül mozgott, míg a gázolajé 600 forint felett volt. Március elején az orosz exporttilalom bevezetése, amely hat hónapig érvényes, jelentős hatást gyakorolt az európai üzemanyagpiacra. Ez a döntés többek között az oroszországi finomítók karbantartási munkálatai miatt született meg, és az árak emelkedéséhez vezetett egész Európában​.

Az árváltozás hátterében azonban nem csak a nemzetközi tényezők állnak. Az üzemanyagok árazása hazánkban számos belső tényezőtől is függ, mint például az adók, a forint árfolyama, valamint a Mol döntései, amelyek meghatározzák a nagykereskedelmi árakat. Például áprilisban a Mol 3 forinttal emelte a benzin nagykereskedelmi árát, míg a gázolajét 6 forinttal csökkentette. Ezek a változások végül a fogyasztói árakban is megjelennek.

Az idei év során az üzemanyagárak növekedésének másik jelentős oka a globális olajpiaci helyzet. Az olajárak emelkedése közvetlen hatással van a finomított termékek árára is. Az olajárak emelkedését több tényező is befolyásolja, például a világjárvány utáni kereslet növekedése, a geopolitikai feszültségek, valamint a nagy olajtermelő országok, mint Oroszország és az OPEC döntései a kitermelésről és az exportálásról.

Fontos megemlíteni, hogy Magyarországon az üzemanyagárak nemzetközi összehasonlításban is magasnak számítanak. Az európai országok közül hazánkban az üzemanyagok árai az egyik legmagasabbak, ami részben a magas adóterheknek és a forint árfolyamának gyengülésének köszönhető​.

Az üzemanyagárak alakulása jelentős hatással van a gazdaság egészére, beleértve a szállítási költségeket és az inflációt is. A folyamatos áremelkedés terhet jelent a lakosság és a vállalkozások számára egyaránt, ezért a kormány és a gazdasági szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik az árak alakulását és keresik a lehetőségeket a stabilizálásukra.

forrás: holtankoljak

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás