promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 Félelmetes szellempályaudvarrá vált Budapest ikonikus épülete, borzasztó állapotok uralkodnak odabenn
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Évtizedeken át milliók koptatták a Déli pályaudvar lépcsőit, ma elkeserítő látványt nyújt.

Hosszú ideig népszerű találkozási pontnak számított a futurisztikus üvegfalakkal körbevett épület, ami aktívan becsatlakozott a város vérkeringésébe. Ennek megfelelően óriási volt a forgalma és számos üzlet működött a nyüzsgő aluljárókban.

A Déli pályaudvar ugyan még működik, de már évek óta téma a lezárása, bezárása, felújítása. Utóbbi súlyos tízmilliárdokba kerülne, a bezárása pedig lényegében az egyik legfontosabb csomópontját szüntetné meg Budapestnek. Minél tovább húzódik azonban az ügye, annál rosszabb lesz a helyzet, mint ahogy azt egy nemrégi készült videóban is láthatjuk.

A pályaudvar gyakorlatilag kong az ürességtől – ami a hajnali óráknak köszönhetően annyira azért nem meglepő – az már annál inkább, hogy gyakorlatilag az összes üzlethelyiség üres. Ez legfőképp a drága bérleti díjaknak köszönhető, egyszerűen nem tudják kigazdálkodni azt a kereskedők.

Annyira nem újkeletű a jelenség, hiszen már a koronavírus-járvány előtt is hasonló volt a helyzet, sőt az azt egy év tizeddel megelőző gazdasági válság is érzékenyen érintette a Déli „bazársorát”.

Néhány üzlet berendezése még mai napig a helyén van, sőt, az árak is leolvashatók egy egykori pékségnél – igen, akkoriban még nem inflálódott el a meggyes pite. Több helyen még a sok évtizede falra rakott burkolatok is láthatók, így nem túlzás azt mondani, hogy a Déli egy valódi időutazás.

A már említett üvegfalak és a különleges félkörívű betonplacc, ami egykor kiülős presszóknak is helyet adott a hetvenes évek végén nyerték el végleges formájukat, ám a hosszú évek alatt szinte teljesen leamortizálódtak. A Déli annak idején modernnek számított, a hővédő üvegezés mellett a korabeli díszítések is különlegessé tették az épületet, amit Ybl-díjjal jutalmaztak.

Mára ez lett belőle, ám remélhetőleg hamarosan pont kerülhet a felújítással kapcsolatos tervek végére és végre tényleg megkezdődhetnek a munkálatok a pályaudvaron és környékén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás