promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hamis húszezresek árasztották el az országot, de mi lesz azzal, aki véletlenül egy ilyennel fizet?
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több helyen is fizettek a hamis bankókkal, az elkövetők hamar lebuktak.

Manapság már bárki beszerezhet olyan eszközöket, amivel a törvényes fizetőeszközökhöz megszólalásig hasonló bankókat lehet készíteni. Csakhogy ezzel egyrészt igen súlyos bűncselekményt követne el, másrészt a biztonsági hologramokat nem lehet leutánozni, egy pénzvizsgáló pedig pillanatok alatt fényt derít a csalásra.

Ezúttal egy miskolci férfi próbálkozott meg pénzhamisítással, aki családja bevonásával, főleg Sárospatakon igyekezett vásárolni az amúgy értéktelen papírdarabokkal, melyből 63 darabot készített. A rendőrség már több, megtévesztésre alkalmas hamis pénzt is lefoglalt, azonban továbbiak lehetnek még forgalomban.

A rendőrség szerint a hamisító amerikai dollárt is szeretett volna „fénymásolni”, erre azonban már nem kerülhetett sor, ugyanis elfogták. Mint kiderült, több hamis húszezrest el is adott, 15 darabért 70 ezer (valódi) forintot kért. Egy lángososnál és egy benzinkúton sikerült is fizetni velük, egy futár azonban észrevette, hogy a bankjegy nem valódi, mire értesítette a rendőröket, akik összesen öt embert fogtak el az ügy kapcsán, két férfit pedig le is tartóztattak – tájékoztatott az M1. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy aki hamisnak tűnő pénzt fogad el, értesítse a rendőrséget.

Ilyen büntetési tételeket kockáztat az, aki pénzt hamisít:

Mint azt a BTK meghatározza, az, aki „pénzt forgalomba hozatal céljából utánoz vagy meghamisít, hamis vagy meghamisított pénzt forgalomba hozatal céljából megszerez, az ország területére behoz, onnan kivisz, azon átszállít, hamis vagy meghamisított pénzt forgalomba hoz, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

„A büntetés öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a pénzhamisítás különösen nagy vagy azt meghaladó értékű pénzre vagy bűnszövetségben követik el. Aki pedig pénzhamisításra irányuló előkészületet követ el, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

„Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki valódiként jogszerűen szerzett hamis vagy meghamisított, kisebb vagy azt el nem érő értékű pénzt forgalomba hoz”

– így aki véletlenül egy ilyen bankjeggyel fizet, és kétséget kizáróan nem volt tudomása arról, hogy a pénz hamis, az nagy valószínűséggel megússza a büntetést.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás