promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mindenkit érintő változás jön a Kormányablakoknál a választások miatt, fontos figyelmeztetést adtak ki

Mindenkit érintő változás jön a Kormányablakoknál a választások miatt, fontos figyelmeztetést adtak ki

Borítókép:  Szentgotthard.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

A nyitvatartáson változtatnak, rendhagyó időpontokat jelentettek be.

Az ország szempontjából rendkívül fontos hétvége következik, vasárnap tartják ugyanis az önkormányzati és az Európai parlamenti választásokat. A hivatalokban már gőzerővel készülnek az eseményre, emellett a kormányablakok is megváltozott nyitvatartással várják ügyfeleiket.

Mint hivatalos közleményükben írták, a legtöbb Kormányablak nyitva tart majd a választások teljes hétvégéjén, azaz június 8-án szombaton, valamint 9-én, vasárnap is. Ezeken a napokon azonban csak és kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség. A lakcímekkel kapcsolatos tennivalókat pedig célszerű péntekig elintézni.

„Új lakcímet csak június 7-én pénteken 10 óráig lehet bejelenteni, ezt követően hétfőig csak az elveszett lakcímkártya pótlására van lehetőség, a lakcímváltozás bejelentésére nincs”

– írják, arra kérve az állampolgárokat, hogy a választás előtt ellenőrizzék okmányaik érvényességét.

„A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal, így azok se maradjanak ki a voksolásból, akik csak az utolsó pillanatban, akár a szavazás napján eszmélnek rá, hogy kulcsfontosságú okmányaik lejártak vagy elvesztek.”

 „A kormányablakok – néhány kivétellel – országszerte június 8-án, szombaton 8 és 16, a választás napján, vasárnap pedig 7 és 19 óra között tartanak nyitva. Azt aki június 7-én, pénteken 10 óráig bejelenti a lakcímét, már az új lakóhelyén veszi nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda, így ott tud majd szavazni”

– közölték.

A hétvégi szavazáshoz a lakcímigazolvány mellett érvényes személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány szükséges. A szavazóbiztosok természetesen elfogadják a régi típusú személyi igazolványt is. Akinek viszont semmilyen érvényes azonosítója nincs, az ideiglenes igazolvánnyal szavazhat vasárnap.