promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hírek jöttek az 50 ezres bankjegy bevezetéséről, itt vannak a pontos adatok a Magyar Nemzeti Banktól
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Matolcsy György közölte az 50 ezer forintos bankjegy bevezetéséről.

Folyamatosan előkerül a téma, hogy mikor vezetnek be új bankjegyet Magyarországon. A sokat emlegetett 30 ezer, illetve 50 ezer forintos pénzekről érdeklődnek egyfolytában a Magyar Nemzeti Banknál és Matolcsy Györgynél, és mind ez idáig határozott és egyszerű nem volt a válasz arra a kérdésre, hogy tervezik-e egyáltalán újabb, magasabb értékű bankjegyek bevezetését.

Most ismét előkerült a nagy kérdés, hogy lesz-e 50 ezer forintos bankjegy, mire Matolcsy György elmondta, hogy a jegybank a forgalomban levő bankjegyek és érmék címletösszetételét a készpénzellátási lánc valamennyi szereplőjének működését figyelembe vevő, összetett szempontok alapján határozza meg, amelyben kiemelt súlyt kap a lakossági fizetési módok elemzése, illetve az egyes fizetőeszközök forgalomban betöltött szerepének vizsgálata.

Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy hogy bár az infláció hatással van az egyes címletek vásárlóértékére, de a lakossági fizetési szokásokra elenyésző befolyással bírt az elmúlt közel két évben.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke hangsúlyozta, kiemelten fontos szempontnak tartják a kezdeményezett 50 ezer forintos bankjegy bevezetéséről való döntést érintően, hogy a NAV online pénztárgép-adatbázisában regisztrált adatok szerint a tavalyi évben összesen 2,23 milliárd készpénzes fizetési tranzakciót bonyolítottak le az emberek itthon; ezeknek az átlagértéke csupán 3597 forint volt.

A vásárlásokra vonatkozó kutatások tehát bebizonyították, hogy a kisebb értékű vásárlások esetén gyakori a készpénzhasználat; ennek okán tehát komoly nehézséget okozna az átlagos értékű készpénzes vásárlások 50 ezer forintosokkal történő fizetése, ugyanis azonnali címletváltási problémát vonna maga után.

Tehát még mindig nem tervezi a Magyar Nemzeti Bank az 50 ezer forintos bankjegy bevezetését, mert gyakorlatilag nem lenne értelme. Matolcsy György még hozzátette, hogy 2023-ban a 20 ezresek forgalomban lévő mennyisége 0,7 százalékkal csökkent az azt megelőző évekhez képest, ezzel szemben az 500 és az 1000 forintos címleteknél markáns - 5,1 százalékos, illetve 5,8 százalékos - állománybővülést tapasztaltak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás