promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Húsvét mellett az év legkellemetlenebb napja is jön holnap, jobb ha már most felkészül rá mindenki
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vasárnap hajnalban ismét eljön az óraátállítás és vele együtt beköszönt az év legrövidebb napja is, ami ezúttal egyben a Húsvétot is jelenti.

Idén Húsvét vasárnapra esett az a nap, amelyet nagyon sokan utálunk, hiszen egy órával kevesebbet alhatunk és bizony ilyenkor elég sokan feszültebbek is az átlagnál. Hajnalban ugyanis visszatér a nyári időszámítás és vele együtt az óraátállítás is.

Most vasárnap hajnali kettőkor ugyanis eggyel előre, három órára tekerjük az órák mutatóit.

Ebből pedig az következik majd, hogy egy órával tovább lesz világos, ám ennek az árát természetesen reggeli sötétséggel fizetjük meg. A mai napon a napkelte időpontja 5:25, a napnyugtáé 18:12 volt, vasárnapra viszont az egész előrecsúszik: 6:23-tól 19:13-ig lesz majd világos. A  sötétség már napkelte előtt is oszlani fog a de a korán kelők még mindig sötétben, félhomályban kénytelenek majd ébredni. A  leghosszabban világos pedig majd a június 20-ai napforduló idején lesz, amikor is egészen pontosan 16 órán keresztül lesz nappal, a Nap 4:44-kor kel majd és 20:46-kor nyugszik.

Az óraátállítással azonban egészen más problémák vannak, a gyakorlati szempontjai ugyanis bizonyára a legtöbbek számára világosa. A probléma a megszokásban, a szervezet alkalmazkodóképességében jelenik meg.

Akad ugyanis olyan, akinek egy hét, másnak akár kettő vagy akár egy hónap kell, mire szervezete újra rátalál a maga ütemére az átállítást követően. Az természetesen teljesen egyénfüggő, hogy kit mennyire visel meg az átállás, de az biztos, hogy szinte mindenki szenved tőle. A legtöbb esetben álmosság, fáradékonyság vagy alvási zavarok jelentkezhetnek a változásnak köszönhetően, de ritkább esetben fejfájás, szívritmuszavarok, szorongás is felléphet, sőt akár emésztési zavarok is keseríthetik az életünket. 

Ez ellen azonban jelenleg nem tehetünk semmit, hazánkban ugyanis továbbra is marad az évi kétszeri óraátállítás menete, így kénytelenek leszünk Húsvét első napjának hajnalán alkalmazkodni a helyzethez és az óráinkat kettő óráról háromra tekerni majd.

Forrás: 24.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás