promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rohanjunk teletankolni az autónkat, péntektől bosszantóan tovább drágul az üzemanyag, a benzinesek és a dízelesek sem úszták meg az áremelést
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A körülmények nem a mi kezünkre játszanak, egyre aggasztóbb a helyzet.

Az üzemanyagárak már csak ilyenek, folyton libikókáznak, mindig mikor abban reménykednénk, hogy végre masszív zuhanásba kezd, megtörténik, pár hét után újra meredeken emelkedni kezdenek az árak - legalábbis leginkább ezt tapasztalhattuk az utóbbi hetekben. Az árak mindig meglódultak lefelé, de végül mindig megragadtak, és a következő alkalommal már ismét az drágulás következett.

Ahogy az köztudott, a hazai üzemanyagárakat alapvetően két fő tényező befolyásolja: a Brent típusú olaj árfolyama és a forint árfolyamának alakulása a dollárhoz képest. Ha bármelyik tényező negatív irányba változik, az eredmény drágulás lesz a benzin és/vagy a gázolaj árában Magyarországon. Miután a hét elején a Brent típusú olaj ára 4 százalékkal emelkedett, és már 85 dollár felett járt(ami az elmúlt 4 hónap legmagasabb szintje!), ma átlagosan bruttó 5 forinttal emelkedett a benzin, és bruttó 2 forinttal a gázolaj ára.

Ebben annak is nagy szerepe volt, hogy múlt hét csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a piac szűkülését prognosztizálta, és növekedést jeleztek az olaj iránti keresletben.

A Brent típusú olaj ára azonban azóta még tovább drágult, jelenleg eléri a 67 dolláros szintet is, a forint pedig ebben a pillanatban egy hajszálnyit gyengült is a dollárhoz képest, amiből már számítani lehetett rá, hogy péntektől ismét áremelkedést fogunk tapasztalni a hazai benzinkutakon.

Ennek megfelelően a benzin beszerzési ára bruttó 5 forinttal nő péntektől, míg a gázolajért bruttó 2 forinttal kell többet fizetniük a kutaknak - derül ki a holtankoljak.hu legújabb bejegyzéséből. Ez az emelkedés valószínűleg a kutak áraiban is tükröződni fog, így az átlagárak a héten az alábbiak szerint alakulhatnak:

95-ös benzin: 624 Ft/liter

Gázolaj: 643 Ft/liter.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás