promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aranyat találtak a Dunában, elképesztő kincshalom hever gazdátlanul a folyóban
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Döbbenetes felfedezés.

Magyarország még ma is Európa egyik leggazdagabb aranymosó vidéke, a mosással kinyerhető fövenyarany legnagyobb mennyiségben a Duna és Dráva mentén található. Egy gönyűi nyugdíjas férfi már több mint 40 éve aranymosással egészíti ki a jövedelmét, rendre aranyat mos a Dunából. Ebből ugyan nem gazdagodott meg, de azért jól jött neki ez a kis kiegészítés a nyugdíj mellé.

Varga István, a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. ügyvezető igazgatója a hellovidek.hu-nak mondta el korábban, hogy úgy számolják, nagyjából 1000 tonna arany és ezüst lehet a Börzsöny hegységben úgy 150 méter mélyen. Ez hatalmas szám ahhoz képest, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az aranykészlete "csupán" 100 tonna. Az a mennyiség, ami a Börzsönyben pihenhet, hozzávetőlegesen 59 milliárd euró értékű lehet, de az is kiderült, hogy egy koncessziós bányászati jog elnyerését követően durván 42 és fél alatt összesen 9000 tonna arany és ugyanennyi ezüst kitermelése valósulhatna meg.

A beruházás 1200 embernek nyújthatna munkát, és a tervek szerint a világ egyik leggazdagabb arany- és ezüstbányáját hozná létre Magyarországon.

Az új aranybánya létesítéséhez szükséges technikai dokumentáció a Bányahatóság részére öt évnyi kutatómunka eredményeként készül el a Börzsönyben. A területen végzett mélyfúrási eredmények alapján a termésarany és termésezüst kinyerése vizes mosási technológiával lehetséges lenne, és nem lenne szükség cián felhasználására, amit az EU betiltott.

A tervezett beruházás közel 500 millió eurót igényelne az I. ütemének megvalósításához. A koncessziós bányászati jog kiírása egy nemzetközi tenderen keresztül történne, és a tervek szerint 5 év múlva nyílhatna meg a bánya. A területen található értékes nyersanyagok miatt a projekttel a világ egyik legnagyobb arany lelőhelyét hozhatnák létre.

A tervek szerint a beruházás során toboroznák a szükséges szakembereket a Pest Vármegyei Régióból, és a tervezett feldolgozóüzemet a föld alá süllyesztenék, hogy a környezet ne sérüljön. A kutatások alapján a Nagyírtáspuszta - Rózsabánya régióban nagy mennyiségű arany és ezüst található, és a tervezett beruházásnak nagy társadalmi és gazdasági haszna lehetne a régió számára.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás