promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő értékű arany rejtőzött Románia alatt, középkori kincs volt elásva a szomszédunkban
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy szerencséje volt a férfinak, aki egyik nap bihari Brusturi város melletti erdőben sétálgatott egy fémdetektorral a kezében. 

Nem semmi történt a szomszédunkban: Középkori aranygyűrűre, valamint egyéb bronzból és vasból készült tárgyakra bukkant a bihari Brusturi város melletti erdőben egy nagyváradi történelemrajongó fémdetektor segítségével. A történelmi jelentőségű tárgyakat a törvényi előírásoknak megfelelően bevitték brusturi polgármesteri hivatalba, és még aznap átvette őket a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság.

A törvény értelmében ugyanis, aki értékes tárgyakat talál, a felfedezést követő 72 órán belül köteles értesíteni a környéken található városházákat. Az értékes tárgyakat ezután a Megyei Kulturális Igazgatóság veszi át, és szakértők elemzik, értékelik, és sok közülük a múzeumokba kerülhet. A megtalált tárgyak alapos szakértői értékelése után a felfedezés szerzőjét a megtalálástól számított 18 hónapon belül az érték 30%-ával, vagy az objektumok 45%-ával jutalmazzák.

A megtalálónak már tíz éve van fémdetektoros jogosítványa, vasárnaponként hobbiszerűen keresi az eltűnt értékeket. Az erdőben a gyűrű mellett egy bronzgyűrűt, egy bronz karkötő darabot, egy bronz csatot néhány vasdarabot is talált. Ezek mind a földben voltak, kb 25 centiméter mélyen bukkant rá, amikor jelzett a detektor.  Az aranygyűrű pedig igencsak ritka lelet az előzetes találgatások szerint, valószínűleg az ékszer a kora középkorból származik. Valószínűleg a tulajdonosa az erdőben vesztette el az ékszert, az értéke alapján  valószínűleg egy  gazdag ember lehetett. 

Korábban 3000 éves kelta balták darabjait, valamint római ezüstdinárokat is felfedezett, ezek a tárgyak jelenleg a Crisurilor Ország Múzeumában találhatók. A Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság az összes tárgyat átadja a Krízisország Múzeumának, mely szakemberei alaposan áttanulmányozzák azokat.

Az értékes tárgyról fotók is készültek, amelyeket a Facebookra is feltöltött a megtalálója: 

 

Forrás: Bihoreanul, TransTelex

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás