promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A történelemkönyvek is hallgatnak az őrült egyiptomi fáraó borzalmas csapdájáról, ilyen embertelen volt az ókori istenkirály
Borítókép:  Ancient Origin
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

II. Pepi őrült uralkodó elképesztő  szabályokat hozott 94 éves uralkodása alatt.

II. Pepi, az Óbirodalom egyiptomi fáraója, mindössze hatévesen került a trónra. Az ő uralkodása a történelem leghosszabb ideig tartó uralkodói uralmának számít, egyes források szerint akár 94 évet is elérve. Pepi II nevezetes maratoni uralma mellett furcsa viselkedése is emlékezetes maradt. Erről egy fennmaradt levél tanúskodik, amely bizonyítja különös döntéseit és elmeállapotát.

Pepi II a legyeket is utálta, és szokatlan módszereket alkalmazott azok elleni küzdelemben. Rabszolgáit mézzel borítatta be, hogy légyfogóként szolgáljanak, és elűzzék a rovarokat. Ennek eredményeként palotája minden helyiségében mézzel bevont rabszolgák álltak rendelkezésre, akik vonzották a legyeket, így elterelve azok figyelmét az ételről.

Pepi azt is elrendelte, hogy mindig legyenek rabszolgák a közelében, akik édes, ragacsos mézzel fedve, teljesen meztelenül álltak rendelkezésre. Ezzel a módszerrel a fáraó remélte, hogy a rovarok inkább rájuk támadnak, elterelve a figyelmet magáról. A rabszolgákat azonban gyakran megtámadták a legyek, ami harapásokkal, kelésekkel és sebekkel járt. Pepi viszont viszonylag érintetlen maradt az ilyen támadásoktól.

Az ilyen gyakorlatok következtében valószínűsíthető, hogy sok rabszolga hamarosan belehalt a rovarok okozta betegségekbe, például a maláriába. Mindezeken kívül a borzalmas viszketés is súlyos problémákat okozott.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden egyiptomi nézte ugyanígy a legyeket, és sokan értékelték a rovarok gyorsaságát és kitartását, tekintve ezeket a tulajdonságokat szívósság és kitartás szimbólumaként. Azok a katonák, akik ilyen tulajdonságokat mutattak a csatatéren, aranylegyeket kaphattak elismerésként. Emellett aranyból, ezüstből, csontból, lapis lazuliból, fajanszból, karneolból és ametisztből készítettek légyamuletteket, amelyekből néhányat Ahhotep királynő sírjában is megtalálta. A légyamulett viselését a rovarcsípések elleni védelemként vagy a legyek elűzésére szolgáló eszközként tartották számon, ami egy izlésesebb és humánusabb kezelése volt az állatoknak, mint a mézzel bevont embercsapda.

Nézd meg az őrült ötletet a saját szemeddel az alábbi videóban:

Forrás: Ancient origin

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás