promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezért hívják Hungary-nek Magyarországot, itt a titkos H-betű története, amely nem a hunokra utal
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hogy lett Hungary külföldön Magyarországból?

Valószínűleg azonnal adódik is a válasz, hogy bizony a Hungary név a hunok nevéből származik, hiszen a két népet sokszor egybemosták már a történelem során, sokak szerint pedig Attila, a hunok leghíresebb uralkodója a mai Magyarország területén van eltemetve, sokak szerint valahol a Tisza mellett.

De tényleg innen eredeztethető a Hungary kifejezés?

A válasz lehet az, hogy részben, ám az eredete nem itt keresendő.

A H-betűnek, mint a magyar külföldi elnevezésének azonban rengeteg nyelvben nyoma sincs. Ha megnézzük azt a listát, ahol fel vannak sorolva, hogy más nyelveken hogy hangzik Magyarország, akkor láthatjuk, hogy az elnevezések esetén körülbelül a felénél igaz az, hogy szerepel a H-betű, míg sok nyelv esetében U-betűvel kezdődik Magyarország elnevezése. Ilyen például az Ungarn a németben vagy éppen Ungheria az olaszban.

Mint ahogy a Nyest is megjegyzi, a franciában viszont már látszódik a H-betű, náluk úgy mondják, hogy Hongrie, ám ez egy néma H, ami azt jelenti, hogy szóban nem ejtjük. Ám ezek után már lehetett szerepe annak egyes átvételeknél, hogy a magyar és a hun népet sokszor emlegették egy lapon. Átvételek esetén ugyanis a H-betűt más népek látták, de ők úgy gondolták, hogy ez ejtendő szóban is, és így írásban is beépítették az elnevezésbe.

Így terjedhetett el a Hungary kifejezés is.

A név eredete valójában török-bolgár gyökerekből ered, az "onogur" kifejezésből származik, ami tíz nyíl vagy tíz törzset jelölhet. Ez egykor egy ősi törzsi szövetség neve volt. A történelmi fordulatok során előfordulhat, hogy a magyarok részét képezték e szövetségnek, vagy csak egyszerűen abban a régióban jelentek meg, amelyet az onogurokhoz köthetünk. Több száz, sőt ezer évvel ezelőtt a lakosság nehezen tudott különbséget tenni a keletről érkező, életmódjukban és megjelenésükben hasonló törzsek között.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás