promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország követi Románia példáját? Fontos válaszút előtt áll kis hazánk
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Romániában már megszavazták, Magyarországon is hamarosan napirendre kerülhet.

18 éven aluliakat tilos szeszesitallal vagy dohánytermékekkel kiszolgálni az üzletekben és a nemzeti dohányboltokban, de sajnos van egy harmadik káros szenvedély a fiatalok körében, ami ugyancsak egészségtelen, és amit szintén be kellene tiltani. Ez nem más, mint az energiaital.

Persze lehet azt mondani, hogy ebben és ebben a típusú energiaitalban hozzáadott vitaminok vannak, hogy ez és ez a márka kevésbé ártalmas: az energiaital káros az egészségre - tök mindegy, hogy mi van benne hozzáadott értékként.

Nem csoda, hogy egyre több országban napirendre kerül, hogy szavazzanak az energiaitalok betiltásáról a fiatalok körében. Szépen lassan Magyarország is eljut arra a pontra, amikor már nem tudják tovább húzni a kérdés megvitatását, kis hazánkban már többször is előkerült ez a dolog, de érdemi lépés sosem történt.

Mielőtt áttekintenénk a magyarországi helyzetet, említsük meg, hogy kedden Romániában a képviselőház nagy többséggel szavazta meg azt a törvénytervezetet, ami betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára. Ez azt jelenti, hogy tilos lesz 18 év alattiaknak eladni azokat az italokat, amelyek a koffeinből, taurinból, karnitinból, guaranából, glükuronolaktonból, vagy más, a központi idegrendszert stimuláló vegyületből legalább kettőt tartalmaznak.

A törvény az italautomatákra és online kereskedelemre, valamint az egészségügyi és oktatási intézményekre is kiterjeszti a tiltást, ugyanakkor a szabályozás az energiaitalok árusítását és reklámozását is betiltja a kórházak és iskolák egy kilométeres körzetében.

Nézzétek meg, mi történik, ha megiszol egy energiaitalt:


A törvényjavaslat kezdeményezői szerint a fiatal felnőttek, és az őket utánzó tizenévesek körében nagyon elterjedté vált (mintegy 70 százalékra tehető) az alkohol és energiaitalok együttes fogyasztása, ami megtévesztő lehet az ittasság szintjét illetően és elősegíti a függőség kialakulását. Bukarestben csak 2014 és 2016 között 15 kamaszt kellett kórházba szállítani mérgezéses tünetekkel, 2023-ban pedig egy 17 éves tinédzser meghalt a túlzott energiaital-fogyasztás következtében.

Magyarországon is betiltják az energiaitalt?

2015-ben merült fel először ez a kérdés, amikor is Rétvári Bence azt közölte, hogy "a kormány elkötelezett a táplálkozás-egészségügyi szempontból kedvező összetételű élelmiszerek fogyasztásának ösztönzése, valamint az egészséges választékba nem illeszthető élelmiszerek árusításának korlátozása tekintetében". Hozzátette, hogy a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek, így például a jelentős koffeintartalmú, illetve metil-xantint és taurint tartalmazó energiaitalok fogyasztását – elsősorban a leginkább érintett fogyasztói csoportokban, az iskolás gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek körében – kívánják visszaszorítani.

Azonban akkor nem igen történt semmilyen előrelépés az ügyben. 2023-ban ismét előkerült a kérdés, amikor is Hollik István, valamint Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselők október elején arra tettek javaslatot, hogy az energiaitalok vásárlása és fogyasztása 18 éves korig tiltásra kerüljön.

2019 és 2023 között a Mentőszolgálat átlagosan évi 100 olyan esetet rögzített, ahol 18 év alatti gyermeket energiaital miatt kellett kezelni. Egyértelmű tehát, hogy a hangzatos reklámszövegek és 100-as betűmérettel kiemelt vitaminok megnevezése ellenére az energiaitalok egészségügyi kockázatot jelentenek, ezért fontos lenne, ha a fiatalok körében Magyarországon is betiltásra kerülnének.

Vajon Magyarország követi Románia példáját?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás