promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kávé vagy energiaital? Az agyadnak nem mindegy, melyiket iszod
Borítókép:  Visually
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A New York állambeli Clarkson Egyetem kutatói megvizsgálták a kávét és az energiaitalt, és megállapították, hogy melyik van jobb hatással az agyi működésre.

A Photo Set Color Brownia Nutrients című tudományos folyóiratban jelent meg a New York állambeli Clarkson Egyetem kutatóinak tanulmánya, akik a természetes és a szintetikus koffein hatását vetették össze. A szintetikus koffein az, amelyik az energiaitalok többségében található, míg a természetes koffein például a kávéban fordul elő.

„Azt akartuk kideríteni, hogy van-e különbség aközött, ahogy az adaptogénekkel dúsított természetes koffein hatással van a kognitív folyamatokra, a kedélyállapotra és a fiziológiai funkciókra (pulzusszám, vérnyomás és szem-kéz koordináció) és aközött, ahogy a mesterséges koffein teszi ugyanezt”

– magyarázta Ali Boolani, az egyetem professzora.

A tanulmány legfőbb megállapítása, hogy az adaptogénekkel dúsított természetes koffein hatása egyenletesebben, míg a mesterséges koffeiné hirtelen jelentkezik.

Boolani szerint mindkettő javítja a gondolkodási folyamatot és a kedélyállapotot, ám míg a szintetikus változatnak 30 perc elteltével kiugró hatása van, amely azután csökkenni kezd, addig a természetes koffein fokozatosan fejti ki jótékony hatását.

Vagyis mindenképpen jobb, ha az energiaitalok helyett inkább a természetes koffeint tartalmazó kávékhoz nyúlunk, de abból sem mindegy, melyiket isszuk. Néhány hónappal ezelőtt svéd tudósok a kávé elkészítésének legegészségesebb módját kutatták, és arra jutottak, hogy a szűrt kávé a legjobb az embernek. Hogy pontosan miért, azt az alábbi cikkben olvashatod el.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás