promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felháborító hírt kaptak az autósok, botrány lehet az új autópálya-matrica miatt?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elkeserítő hírek érkeztek az egynapos autópálya matricák kapcsán.

Úgy tűnik nem igazán fogja megérni az autósoknak a nemsokára elérhetővé váló egynapos autópálya matrica. Nemrégiben derült ki ugyanis, hogy heteken belül életbe léphet az egynapos sztrádamatricákról szóló rendeletmódosítás. Ám e szerint az új egynapos matrica a tervezet szerint nem a megváltásról számított 24 órára szól, hanem az adott napon 0 órától 24 óráig. 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) oldalán pár nappal ezelőtt jelent meg az egynapos autópálya-matricák bevezetéséről szóló rendeletmódosítás tervezett szövege, amely meghatározza a matrica árát és az érvényességi időt. Ám mint kiderült egy nap, több mint 5 ezer forintba fog kerülni a sztrádán.

A tervezet szerint az éves országos matrica mindenkori árának 9 százalékát kell fizetni az egynaposért. Idén a motorok és a legtöbb - maximum 7 személyes - személyautók (D1M-es és D1-es kategória) esetében az éves matrica 57 260 forint, így az egynapos - ahogy azt korábban megírtuk - 5150 forint lesz. A 3,5 tonnánál könnyebb 8 vagy 9 fős személyautók (kisbuszok), valamint kisteherautók (D2-es kategória) esetében az éves matrica 81 280 forintos árának 9 százalékát, vagyis 7310 forintot kell majd fizetni az egynaposért. 

A Totalcar ezzel kapcsolatban most arról ír, hogy míg korábban nem teljesen volt világos, hogy az egynapos matrica hogyan lesz egynapos. Tehát a megváltástól számított 24 órára szól vagy egy adott naptári napra. A tervezet szerint az utóbbi lesz. Abban ugyanis ez áll: 

napi jogosultság: amely a vásárló által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig.

A módosítás a tervezet szerint március 1-jén lép hatályba. Ám fontos hangsúlyozni, hogy ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy márciustól már elérhető lesz az egynapos matrica. A jogszabály-módosításban ugyanis ez szerepel: 

 A megállapított árat a NÚSZ Zrt. a honlapján közzéteszi. A közzététel és a hatálybalépés között legalább 30 napnak el kell telnie

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) oldalán egyelőre nem jelent meg az egynapos ára, így elképzelhető, hogy késik a megjelenése a tervezetben szereplő március 1-jéhez képest. A portál így megkérdezte a társaságot, hogy mikor várható az ár publikálása és mikortól lesz elérhető az új matrica. 

A társaság a következőket írta válaszként:

A napi matrica árának közzétételéről társaságunk a vonatkozó rendeletmódosítás megjelenését követően mihamarabb gondoskodik.  A vonatkozó rendelet szerint az e-matricák árát Társaságunknak a hatálybalépés előtt legalább 30 nappal közzé kell tennie. Ugyanakkor ez a hatályos rendeletben már szereplő e-matricákra vonatkozik.  A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény alapján a jogszabályi rendelkezést – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – a hatálybalépését követően  keletkezett tényekre és jogviszonyokra kell alkalmazni, így a hatálybalépést megelőző legalább 30 napos közzétételi kötelezettségnek a napi matrica esetében is csak a soron következő, 2025. évi e-matrica árak közzététele során kell eleget tenni.

Ez a válasz pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egynapos matrica bevezetéséről szóló jogszabály-módosításnak a Magyar Közlönyben kell megjelennie és abban szerepel majd a hatályba lépés időpontja. Amennyiben a tervezetben szereplő dátum lesz benne, akkor március 1-től lehet vásárolni egynapos (napi) matricát. A következőkben pedig minden egyes matrica adott évre vonatkozó díjáról az évkezdet előtt legalább 30 nappal ad tájékoztatást a cég.  

Az ugyanakkor így is megállapítható, hogy ha minden ezen tervek szerint valósul meg akkor nem igazán fogja megérni az egynapos autópálya matrica az autósoknak. Ez pedig sokakat felbosszanthat majd a közeljövőben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás