promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A KRESZ-ben sokakat átverhet ez a tábla, de van egy trükk, amit a rutinos autósok is gyakran elfelejtenek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A KRESZ-vizsgán alaposan csőbe szokta húzni ez a tábla az újoncokat.

Nyáron jóval több tanulóvezetővel fogunk találkozni az utakon, mivel indul a szezon. A rutinos sofőrök gondoljanak bele ilyenkor, hogy ők is átélték valamikor ezt, szóval legyenek türelmesek velük. Ugyebár rengeteg diák dönt úgy, hogy nem a lábát lógatja otthon, hanem megszerzi a vakáció alatt a jogosítványt. Ehhez persze kicsit ismét be kell ülniük az iskolapadba, mivel a KRESZ-vizsga nélkül ez nem fog menni.

A KRESZ-vizsga még mindig egységes hazánkban, szóval az 55 kérdés megválaszolásával összesen 75 pontot érhetünk el, de ha több mint 10 pontot elherdálunk, akkor már jelentkezhetünk is a következő vizsgára. Ezt a bukásnál érdemes minél hamarabb megtenni, hogy ne essünk ki a gyakorlatból. A három pontos kérdések hamar a végzetünket okozhatják, szóval azokat érdemes kisujjból kirázni.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottságnak van egy hivatalos honlapja, amit ide kattintva értek el, és ahol megéri néha szétnézni, hogy a friss információkkal is tisztában legyetek.

Most azonban jöjjön egy tábla, amit mindenkinek ismerni kell. Valószínűleg még azok is tudni fogják mi a neve, akiknek nincsen jogosítványuk.

A táblához tartozó kérdés így szól: megfordulhatsz az autóddal az útkereszteződésben, amely előtti útszakaszon ezzel a táblával találkozol?

Itt három válaszlehetőség közül választhatunk:

  • A: Igen
  • B: Nem
  • C: Csak akkor, ha a kereszteződés előtt elhelyezték a „mozgó járművekre vonatkozó tilalmak” feloldó táblát

Valószínűleg akinek van már KRESZ-vizsgája, az nagyon jól tudja, hogy ez a megfordulni tilos tábla. Magyarország egyik nagy KRESZ-professzora, Pető Attila elmondja, hogy alaposan meg kell nézni a kérdést. A szabály kimondja, hogy a megfordulni tilos táblát valóban egy útszakaszon helyezik el, de akkor van egy érvényességi területe.

A KRESZ úgy határozza meg, hogy a megfordulni tilos jelzés vagy a feloldó tábláig van érvényben, vagy pedig a következő kereszteződés kezdetéig. Biztosan sokan vágták rá, hogy a B a helyes válasz, de így bizony az A lesz.

A rutinos sofőrök is felejtenek, így nem árt néha felidézni a teszteket, amit a lenti videóban is megtehettek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás