promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megbénulhat a közlekedés Budapesten, az autósoknak más útvonalakat kell találniuk a Pestre való átjutáshoz?
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érdemes tájékozódni, mutatjuk az átépítés részleteit.

Egyik szemünk sír, a másik nevet, Budapest egyik forgalmas csomópontját ugyanis ismét átépítik, pedig ez már nem a legelső alkalom. A 0-ás kilométerkő helyszíne már a 80-as évek óta foglalkoztatja a városvezetést és az epítészek fantáziáját, hogy milyen funkcióval lássák el.

Legutóbb nagyjából 10 évvel ezelőtt esett át jelentősebb átalakításon a tér, az utóbbi időkben pedig mindenki emlékezhetett rá, hogy a Lánchíd felújítása alatt komor beton borította az ország képzeletbeli középpontját.

Természetesen a Clark Ádám térről van szó, a Budapest Főváros Önkormányzata és az I. kerületi Budavári Önkormányzat közösen írta alá azt a szándéknyilatkozatot, ami a tér "klímatudatos" megújításáról szól. A Clark Ádám tér átépítésével új funkciókkal bővülhet a világörökségi környezetben lévő közterület, az építkezés hamarosan megkezdődhet. A tér felújítása a tervek szerint az Európai Unió társfinanszírozásával fog megvalósulni, a Terület- és Területfejlesztés Operatív Program Plusz keretében.

Az előzetes tervek szerint a Clark Ádám tér felújításával egy élhetőbb és zöldebb környezet jön létre. A gyalogosok számára nagyobb terület áll majd rendelkezésre, emellett jelentős növekedés várható a zöldfelületben, és a kerékpározás feltételei is javulni fognak.

Az ikonikus körforgalom megmarad, bár kisebb lesz a jelenleginél, közepén pedig egy Mátyás-templom rózsaablakát idéző növényágyás foglal majd helyet.

A tervezett felújítás során andezitburkolatot alkalmaznak, illetve modern, ugyanakkor a helyszínhez illő kandelábereket, világítótesteket és utcabútorokat helyeznek el. Az új növényzet és a zöldfelületek kialakításával a tér környezetbarátabbá, kellemesebbé válik.

A Lánchíd és a rakpart mentén biodiverz növényágyások is helyet kapnak, tovább növelve a zöldterületek mennyiségét.

A felújítás után nagyobb terület juthat majd a gyalogosoknak, jelentősen több lehet a zöldfelület, és a kerékpározás feltételei is javulhatnak majd. Megmaradna azonban a tér mára ikonikussá vált körforgalma, de a jelenleginél kisebb lesz majd, a közepén pedig a Mátyás-templom rózsaablakát idéző növényágyást alakítanak ki.

A közlekedési útvonalak változatlanok maradnak, azonban amíg a felújítás tart, fel kell rá készülni, hogy autósként más útvonalat keressünk, mert a teret ideiglenesen lezárhatják, vagy korlátozhatják a forgalmat.

Íme az első látványtervek:

Forrás: Budapest.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás