promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drámai áremelkedés a hazai benzinkutakon, jelentősen megdrágult a benzin és a gázolaj literenkénti ára
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tovább drágulnak az árak, sokan kétszer is meggondolják, érdemes-e autóba ülni.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta az orosz nyersolaj elleni Európa-szerte bevezetett szankciók jelentős áremelkedést eredményeztek. A korábbi 480 forintos ársapka már régóta a múlté, és az üzemanyagok ára jelentősen magasabb szintre emelkedett azóta.

Holtankoljak.hu még a hét elején számolt be róla, hogy a Brent típusú olaj árfolyama emelkedik. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a MÁSZ-szal folytatott egyeztetéseket követően hangsúlyozta, hogy szükség van a benzin árának lefelé történő korrekciójára, bár ennek megvalósulása még bizonytalan. A Brent olaj ára az előző héten közel 82 dollárig emelkedett, ami 6 százalékos növekedést jelentett egy hét alatt. Ennek ellenére hazai elemzők szerint van esély a üzemanyagárak csökkenésére, részben a belengetett árkorrekció hatására. 

Közben megjöttek az új adatok: bár korábban árcsökkenést ígértek, hétfőn érkezett a bejelentés, hogy szerdától ismét emelkedni fognak az árak.. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal nő, míg a gázolajért a kutaknak bruttó 11 forinttal kell többet fizetni a nagykereskedőjüknek. Amennyiben az áremelés érvényesítésre kerül a kutak áraiban is, úgy az alábbi átlagárakkal találkozhatunk a hazai kutakon: 

95-ös benzin: 607 Ft/liter

Gázolaj: 651 Ft/liter.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha csökkenni is fognak az árak, az nem ma fog bekövetkezni, mert ma jelentős mértékben emelkedtek, jól járt az, aki előrelátó volt, és az elmúlt napokban előre feltankolt. Pénteken ugyanakkor újabb változásra lehet számítani, de hogy ez a változás pozitív lesz-e vagy negatív, azt ma még nem lehet tudni. A holtaknkoljak.hu oldalán azt is meg lehet nézni, hogy ettől az átlagártól hol találunk eltérő értékeket. Talán nem véletlen, hogy ilyen árak mellett egyre többen gondolkodnak el az elektromos autóvásárláson, aminek a beszerzési ára ugyan jóval magasabb, a fenntartási költségei azonban alacsonyabbak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás