promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Komoly büntetést kell kell fizetnie annak, aki ezt a bakit elköveti az utakon: már mától életbe léptek a szabályváltozások
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több útszakasz is fizetőssé vált.

Csütörtöktől kezdve életbe lépett néhány nagyon fontos változás, ami szinte az összes autóst érinteni fog. A személyautóval közlekedőknek ugyanis mostantól díjkötelessé vált többek között az M0-s, az M4-es, az M44-es autóút teljes hossza

A Útinform a reggeli tájékoztatójában hozzátette azt is, hogy az M30-as autópályán Miskolc elkerülő szakasza, az M31-es autópálya, valamint az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti része fizetős. 

A hvg.hu meghegyezte azt is, hogy a gyorsforgalmi utak közül már csak az M9-es és az M80-as autóút teljes hossza, az M8-as autópálya végig, valamint az M60-as autópálya a Pécs-Nyugat csomópont és a végcsomópont közötti két km-es szakasza maradt díjmentes.

A most életbe lépett változások további pontjai szerint, az autóbuszokra a jövőben nem kell majd e-matricát venni, rájuk mostantól a tehergépkocsikra vonatkozó, kilométeralapú e-útdíj szabályai érvényesek.

Ezen felül a 3,5 tonna feletti teherautók útdíjainak szabályait is átalakították. Az egyik legfontosabb változás pedig az, hogy bevezetik a külsőköltség-díjat. Ezt a levegő- és a zajszennyezésre, valamint a szén-dioxid-kibocsátásra hivatkozva kell fizetni.

Az útdíj egészen pontosan az alábbiak szerint módosult a gyorsforgalmi utakon:

  • A J2-es díjkategóriában (vagyis a két tengelyes járműveknél) gyorsforgalmi úton 72,23 helyett 61,09 forint lesz kilométerenként, főúton 30,71 helyett 33,4.
  • A J3-as kategóriában (három tengelyesek) gyorsforgalmi úton 101,32 helyett 97,66 forint, főúton 53,2 helyett 55,25.
  • A J4-es klategóriában (négy tengelyesek) gyorsforgalmi úton 156,86 helyett 151,38, főúton 97,83 helyett 94,62 forint.
  • Valamint, miután létrehozták a J5-ös kategóriát a legnagyobbaknak: ezek eddig a J4-be tartoztak, öt vagy több tengellyel ezután gyorsforgalmi úton 158,5, főúton 98,43 forint lesz a kilométerenkénti útdíj.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás