promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindent megváltoztató hír érkezett a nyugdíjasoknak: elképesztően sok embert érinthet a nem mindennapi fejlemény
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Így kaphatunk vissza egy összegben nyugdíjat, de nem mindenkinek jár a meglehetősen kedvező dolog. 

Az idősek számára mindig fontosak a nyugdíjjal kapcsolatos hírek, most például az is kiderült, hogy hogyan kaphat egy összegben valaki több pénzt. A szépkorúaknak ez pedig igencsak jól jön, főleg amiatt is, hogy az utóbbi időben többször drágultak a dolgok a boltokban is. 

Abban az esetben ugyanis, ha 2024-ben mégis a korábbi évben, 2023-ban történő nyugdíj-megállapítás mellett döntenénk, lehetőség van hat hónapra visszamenőleg a nyugellátás igénybevételére, ha a jogosultsági feltételek már ebben a korábbi időpontban is teljesültek - számolt be erről az ado.hu.

Mindehhez feltétel természetesen az életkor betöltése és a szükséges szolgálati idő. Ha nincs nagy különbség a két szóba jöhető év nyugdíj összege között, akkor visszamenőleg egy összegben megérkezhet a több havi nyugdíj. Azonban érdemes a határidőkre figyelni: csak június végéig lehetséges az előző évre vonatkozóan.

Az időpontokat tekintve több lehetőség is adódhatott: ha 2023-ban vonultunk nyugdíjba, a nyugellátás összege a 2023. évi szabályok szerint kerül kiszámításra. Így már részesülünk a 2024-es nyugdíjemelésben, valamint a tizenharmadik havi nyugdíj 2024-ben esedékes összegében is. Azonban, ha a nyugdíj jogosultság már 2023-ban bekövetkezett, de a nyugellátás igénylését elhalasztjuk 2024-re, a nyugdíj összegének kiszámítása a 2024-es számítási szabályok alapján történik. Ebben az esetben minden megváltozik, csak 2025-ben részesülünk az éves nyugdíj emelésben, tizenharmadik havi nyugdíjat sem kapunk, az is áttolódik 2025-re. 

Jelenleg a magyar szabályok szerint 2023-ban az 1958-ban születettek töltik be nyugdíj korhatárukat, 2024-ban pedig az 1959-ben születettek következnek soron. Arról, hogy vajon mi lehet a nyugdíjasok jövője, ebben a videóban van szó: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás