promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyű hír érkezett az idősek számára a nyugdíjemelésről
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A nyugdíjasok mégsem járhatnak jól az emeléssel? 

Egy héttel ezelőtt jelentettek be jó hírt a nyugdíjasok számára, méghozzá azt, hogy novemberben átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést kapnak az idősek. Az átlag 210 700 forintos nyugdíjnál a nyugdíjemelés további havi 6532 forint lesz. Az átlagos nyugdíj tehát 217 237 forintra emelkedik. Novemberben visszamenőleg is kifizetik a kiegészítést, átlag 78 384 forinttal többet kapnak tehát a nyugdíjasok, éves szinten 85 000 forintot jelent ez, aminek utolsó része a decemberi megemelt nyugdíj lesz.

A nyugdíjas infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, a korábbi 15 százalékos emelést kiegészítik 3,5 százalékkal. A naphire.hu szerint a 18,5 százalék megegyezik az MNB idén decemberre várt, éves átlagos nyugdíjas inflációjával. Ha tényleg 18,5 százalékot romlik idén a nyugdíjasok anyagi helyzete, és 18,5 százalékkal emelik a nyugdíjakat, akkor nem csökkent a nyugdíjak vásárlóereje, reálértéke.

Abban az esetben viszont, ha a 2023-as nyugdíjas infláció 18,5 százaléknál magasabb lesz, a juttatás nem őrzi meg a reálértéket. Ha alacsonyabb lesz, akkor reálérték-növekedés lesz.

Minderre csak jövőre derül fény, ám a nyugdíjas infláció az év elején hónapról-hónapra összesítve-átlagolva 27 százalék volt, augusztusra 23-ra csökkent. 

A kormány anno az idei költségvetésében elfogadta, hogy 2023 januárjától a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal nő. A minimálbér emelkedése ugyebár az átlagbérre is hatással van Magyarországon, tehát ennek is ilyenkor muszáj volt növekednie valamelyest.Természetesen az új költségvetésből nem maradhattak ki a nyugdíjasok. Az időskori juttatást a kormány 15 százalékkal növelte, és nem marad el a 13. havi nyugdíj sem, amire szintén vonatkozott az emelés, amit még februárban megkaptak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás