promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Építészeti csodaként tartják számon a magyar fővárost: ez az épület tartja lázban a külföldieket
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem csak a magyarok vannak oda a felújított Corvin Áruházért, hanem a külföldiek is. 

A budapesti Blaha Lujza téren sokáig állt egy épület, amely nem volt más, mint a Corvin Áruház. Korábban Budapest egyik leglátogatottabb áruháza volt, de az ezredforduló után a plázák szaporodása után értelmét vesztette. Azonban ma már egy teljesen más formáját vette fel, mint azelőtt, egy teljes átalakuláson ment keresztül. De hogy történt és miért volt erre szükség? 

A Corvin Áruházat 1926. március 1-én adták át eredetileg a vásárlóknak, amelyet a hamburgi M. J. Emden und Söhne cég alapított. Az épületet Reiss Zoltán tervei alapján építették meg, és klasszicizáló stílusú, díszes palotahomlokzatot kapott. A vásárlók vendéglővel és kávéházzal is találkozhattak az épületben. Ma már szinte hihetetlennek hangzik, de az 1931-ben felszerelt mozgólépcső hatalmas népszerűségnek örvendett az áruházban, valójában ez volt  az első és sokáig egyetlen ilyen szerkezet az országban.

1967-ben kapta meg az alumíniumborítás a külseje, amely hamar leromlott, elsárgult és úgy festett, mint egy doboz a Blaha Lujza tér kellős közepén. A felújításra szoruló áruházat a főleg női ruhákat árusító Tranzit Outlet vette bérbe 2005. február 15-től, de nem sokkal később az összes boltjukat, így a Corvinban levőt is bezárták.

2023-ra azonban visszakapta a régi varázsát, ezzel együtt visszakapta a klasszicizáló, díszes homlokzatát is. Teljesen megújult az épület, amelynek egyelőre csak az alsó szintjét vehetik birtokba a vásárlók. A csúnyácska alumínium 2018-ban került le róla, az előtte- utána fotók pedig szinte döbbenetesek: 

Az elképesztő átváltozás még egy külföldi csoportba is kikerült, ahol egyenesen építészeti csodaként hivatkoztak az épület átalakulására.

Egy csúnya dobozból elképesztő szépség és ez ugyanaz a hely. Építészeti csoda? Budapest igyekszik visszaszerezni elveszett szépségét. Számos, a második világháborúban elpusztult épületet is rekonstruálnak jelenleg. Ez a csúnya bevásárlóközpont valójában egy régi épület volt, amelyet modernista dobozkává alakítottak át. Mostanra visszakapta eredeti megjelenését

 - olvasható az Architektur-Rebellion elnevezésű Facebook-csoportban.

Forrás: Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás