promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes barlang tátong a Budai hegyek alatt, 20 évig lakosa is volt a félelmetes földalatti rejtekhelynek
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Remete költözött be egy Budapesttől nem messze lévő barlangba, 20 évesen keresztül zárta el magát a külvilágtól.

Rengeteg rejtekhely van Budapesten és számos alagút szeli át a fővárosunkat. Olyan földalatti átjáró is van, amely Budapest két részét köti össze, vagyis Budát és Pestet. De számos rejtélyes és egyben nagyon ijesztő járat van a Budai Várnál és a Nyugati pályaudvar közelében is, ha nyitott szemmel járunk, akkor valamilyen módon fel is fedezhetjük. Fokozottan védett barlang pedig a város II. kerületében is található, nevezetesen a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban.

Az erdő közepén lévő fura barlang igencsak érdekes, őslénytani és régészeti leletek kerültek elő belőle, ráadásul itt egykoron egy remete is lakott, aki Báthory László volt. Majdnem 20 éven keresztül töltötte itt a napjait, imádkozott, elmélkedett és magába fordult. Műfordítással foglalkozott, a Bibliát és a szentek életét fordította. Egy idő után a körülményektől és a böjtöléstől az egészségi állapota megromlott. Vissza kellett térnie a kolostorba, ahol 1456-ban meghalt.

A barlang nyílása egészen pontosan a Nagy-Hárs-hegy csúcsa alatt, a hegy ÉK-i oldalán található. Hossza 360 m, függőleges kiterjedése 56 m és vízszintes kiterjedése 40×30 m.A belseje igencsak rémisztő, egy hosszú lépcsőn kell lemenni az aljába. Szinte hihetetlen, hogy egykoron valaki lakhelyként használta. A Bejárati-terem 6–10 m hosszú, 3–6 m széles és magassága eléri a 8 m-t.

Íme, így néz ki belülről a Bátori-barlang: 

A barlang megközelíthető a Gyermekvasút Szépjuhászné, illetve Hárs-hegy állomásairól a sárga sáv turistajelzést követve, valamint turistatérképeken is jelölve van a barlang helye. A mai napig őrzik az emlékét a remetének is, főváros 1911-ben Báthory László-emléktáblát avattak fel, amelyet a barlang bejárata feletti sziklafalon helyeztek el. Később 1931-ben pedig még egy oltárt is állítottak a barlang előterében, de az sajnálatos módon eltűnt. Valószínűleg a II. világháború okozta a pusztulását. 

Forrás: Wikipedia, PestBuda

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás