promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarok millióit érinti a kormány lakásügyi intézkedése, alig maradt hátra egy kis idő
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kormány intézkedésével várhatóan mindenki jól jár majd, bizakodik az elemző.

A magyar lakásbiztosítási piac alapos elemzéséből kiderül, hogy jelenleg a háztartások 75%-a rendelkezik ezzel a biztonsági hálóval, ami az európai viszonylatban kiemelkedőnek tekinthető. Azonban a biztosítások tartalmi aspektusai és a kifizetett károk aránya terén jelentős problémák merülnek fel. Az ingatlanok alulbiztosítottak, és mindössze a befizetett díjak harmadából lesz kártérítés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által bevezetett márciusi egyhónapos felmondási lehetőség célja a piaci verseny fokozása és az ügyfelek tudatosítása a lakásbiztosításokkal kapcsolatos fontosságokban.

A kampány kivételes lehetőséget teremt  majd az ügyfelek számára a meglévő szerződéseik átvizsgálására és szükség esetén módosítására. Ennek eredményeképpen több mint 3,3 millió szerződő jogosult lehet lakásbiztosítása lecserélésére.

A tavalyi évben a lakosság összesen 190 milliárd forintot fordított lakásbiztosításokra, és az első három negyedévben 14,7%-os éves növekedést tapasztalhattunk a befizetett díjakban. Ugyanakkor a kifizetett károk aránya az éves díjbevételekhez képest mindössze azok egyharmadát tette ki. Az új felmondási lehetőség kihasználása lehetőséget teremt az ügyfelek számára, hogy aktívan részt vegyenek a biztosítási piac alakításában.

Például az éves évforduló előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal bármikor felmondhatja a szerződését vagy válthat biztosítót azoknak, akik elégedetlenek a meglévővel.

A kampány bevezetése azonban nem csupán az ügyfelek figyelmének felkeltéséről szól, hanem a piaci szereplők közötti verseny élénkítéséről is.

Ezzel egyidejűleg azonban felmerül annak a kockázata, hogy túlzott árverseny alakulhat ki, amely hosszú távon az alulbiztosítottság és az irracionális fedezetek szűküléséhez vezethet.

A kormány további intézkedéseket is bevezetett, beleértve a lakásbiztosítás kötelezővé tételét jelzáloghitel felvételénél, valamint a lakásbiztosítási évforduló mellett minden év márciusában költségmentes felmondási lehetőség biztosítását. Ezek az intézkedések az ügyfelek védelmét szolgálják, és hozzájárulnak a piaci átláthatóság növeléséhez.

Az értékelés szempontjából azonban a változásokról szóló adatok és a váltások számának figyelemmel kísérése lesz kulcsfontosságú. A piacnak illetve a kampánynak akkor lehet sikeres hatása, ha a szereplők képesek megoldani az előbb említett fő problémákat, mint az elavult biztosítási tartalmak, az alulbiztosítottság és a magas piaci koncentráció.

Ha jobban érdekelnek a részletek, érdemes elolvasni a Portfolio részletes elemzését, illetve megnézni ezt a videót, ami lakásbiztosításokról úgy általában szedi össze a leggyakrabban felmerülő kérdéseket:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás