promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem vezetheti félre többet a vásárlóit a Lidl, a Spar és a Tesco, forradalmi változástatásra kényszerülnek a hazai élelmiszerláncok
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jelentős változás jön a legnagyobb hazai élelmiszerüzletek polcain.

Amióta elérkeztünk a 2024-es esztendőhöz, nem egy változás lépett életbe a hazai üzletekben, melyek minket vásárlókat is erősen érintenek. Az egyik ilyen természetesen a betétdíjas rendszer bevezetése, ami azt jelenti, hogy ezentúl minden PET-palack, valamint az alumínium és az üveges italok is visszaválthatóak lesznek, ezekre pedig előzetesen 50 forint betétdíjat számolnak fel a boltok.

Ez a rendszer azonban mint nemrégiben kiderült, január helyett július 1-jétől élesedik majd, ekkortól kezdve lesznek kötelesek majd feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a palackokon. E mellett azonban már most jelentős újítások léptek életbe hazai boltjainkban, például a piacvezető Lidl-nél. Az áruházlánc még az új év első hetének akciós újságjában tette közzé, hogy január 1-jén életbe lépett náluk az új rendszert, aminek középpontjában pont a visszaváltás áll.

Elindult ugyanis náluk a REpont, aminek keretében az egyedi jelzéssel ellátott termékeket kell keresni. Aki az ilyen logókkal ellátott palackokat a Lidl üzleteiben visszaváltja a kifejezetten erre a célra kihelyezett automatákban, darabonként 50 forintot kap értük  vissza.

Azonban nem ez az egyetlen változás, amely érinti a hazai élelmiszerüzleteinket. Most ugyanis a kormány friss rendeletéből kiderült, hogy a hazai boltoknak ezentúl jelezniük kell, hogy ha egy adott termékből kisebb kiszerelést kezdenek el árulni.

Ezzel az úgynevezett zsugorinflációt akarják letörni, ami annyit jelent, hogy míg egy üveg kólában egy liter helyett már csak 0,75 van, az ára változatlan marad. 

A rendelet hétfő este meg is jelent a Magyar Közlönyben. E szerint pedig a legalább 1 milliárd forintnyi árbevételt elérő üzletekben: ha a 2020. január 1. – 2023. július 1. között forgalmazott terméket egy újabb, kisebb térfogatú csomagolásban hoznak forgalomba, akkor a kereskedő két hónapig köteles feltüntetni, hogy ott valami kisebb lett.

Ám így is akad egy alternaítív megoldás is, ha ugyanis a kisebb kiszerelés mellett még árulják a korábbi nagyobbat is legalább hat hónapig, akkor nem kell feltüntetni semmit.

A rendelet február 1-jén lép hatályba.

Azoknál a termékeknél viszont, amiket 2023. július 1. és 2024. február 29. között kezdenek el forgalmazni, ott a tájékoztatókat csak egy hónappal később, március 1-jétől kell kitenni.

A gyártóknak és a nagykereskedőknek is tájékoztatniuk kell a boltokat arról, hogy valami kisebb lett. Ha pedig ezt a gyártók és boltok nem tartják be, termékenként akár 1 millió forintos bírságot is kaphatnak - idézte a Telex a kormányrendelet részleteit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás