promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szomorú hírt közölt a MÁV és a Volán: tételes lista bizonyítja a mindenkit érintő változásokat
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tételes lista a megszűnő kedvezményekről, és a helyükbe lépő új konstrukciókról.

A budapesti bérletek ügye különösen nagy figyelmet kapott az elmúlt napokban, és egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a BKK-s Budapest bérlet nem lesz használható a MÁV és a Volán járatain, Budapest határain belül, ezzel az elmúlt évtized egyik legnagyobb innovációjának tartott megoldása került veszélybe. Lázár János keddi sajtótájékoztatóján komoly változásokat jelentett be, ezek azonban jóval túlmutatnak a budapestiek ügyén. Márciustól a MÁV és a Volán járatain minden bérlet megszűnik a vármegye és országbérleteken kívül.

A változások érintik a kedvezményeket is.

Ezekről a fejleményekről Hegyi Zsoltot, a MÁV szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettes is megszólaltatták az ATV Start műsorában, ezt érdemes meghallgatni, mert sok kérdésre választ kaphatunk belőle:

Jelenlegi tudásunk szerint számos kedvezmény megszűnik, és csak az 50 százalék árengedményt biztosító kedvezmények maradnak érvényben. Lázár elmondása szerint ez azt jelenti, hogy a 65 kategóriából csak 22 marad meg, tehát jelentősen leegyszerűsödik a rendszer. Ez egyébként nem minden esetben jelent rossz hírt, van ahol a megszűnő kedvezményt egy sokkal jobb váltja fel. A megszűnő kedvezmények listája pontokba szedve:

  • A 14 és 25 év közöttieknek nyújtott 33 százalékos árengedmény, ami péntek 10 órától vasárnap 23:59-ig volt évényes, tavasszal megszűnik. Helyett az érintett korosztály mostantól féláron utazhat, ha nem rendelkezik ország- vagy megyebérlettel.
  • A MÁV TEKA kártyájával rendelkezők számára eddig pénteken 00:00 órától vasárnap 23:59 percig érvényes 20 százalékos kedvezmény vélhetően megszűnik. Azonban egyelőre nem világos, hogy lesz-e valamilyen más kedvezmény vagy alternatíva a TEKA kártya helyett.
  • A jelenlegi szabályok szerint csak 6 éves korig utazhatnak ingyen a gyerekek, azonban Lázár János bejelentése szerint ez a kedvezmény kiterjed majd a 14 éven aluliakra is, akik most még "csak" féláron vehetik igénybe az utazási lehetőséget.
  • Márciustól az oktatásban és az egészségügyben dolgozóknak, valamint közalkalmazottaknak nem lesz szükségük pecsételgetésre, és korlátlan 50 százalékos kedvezményt kapnak. Hogy ez mindenkire vonatkozik-e, vagy csak a közalkalmazottakra, még nem teljesen világos.
  • Az egy vagy két gyermekkel utazó felnőttek jelenlegi 33 százalékos kedvezménye minden valószínűség szerint megszűnik márciustól.
  • A 90%-os kedvezménykategóriában utazóknak márciustól ingyenes lesz a tömegközlekedés. Ez vonatkozik a 65. életévét betöltött személyekre, ezalatt a kor alatt pedig a különféle kedvezményekre (öregségi nyugdíjban, rokkantsági ellátásban, gyám és a gyámolt,  illetve gondnok és a gondnokolt, gyámvédelmi nevelésben részesülők, stb.) jogosult utasoka.
  • Ingyenes kedvezményt kapnak a nagycsaládosok, a vakok és kísérőik, a képzésben résztvevő munkanélküliek vagy a gyógypedagógiai intézetek tanulói is, ők eddig 90%-os kedvezményt kaptak

Két új jegytípust is bevezetnek, amik lehetővé teszik az utazást a választott régióban vagy az egész országban a megvásárlástól számított 24 órán belül:

  • Vármegye 24: Ennek az ára 990 forint lesz, és az utasok korlátlanul utazhatnak az adott megyében az összes MÁV-Volán közlekedési eszközön egy 24 órás időszakban.

  • Magyarország 24: Ennek az ára 4990 forint, és az utasok korlátlanul utazhatnak az egész országban az összes MÁV-Volán közlekedési eszközön szintén egy 24 órás időszakban.

Forrás: Pénzcentrum HVG

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás