promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eltörölnek valamit a CSOK-ban jövőre, ennek sokan nem fognak örülni
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Jövő januártól változnak a CSOK feltételei, mutatjuk ennek a jó és rossz oldalát is.

2024 január 1-től megszűnik a városi CSOK jelenlegi formája. Ez viszont azt jelenti, hogy az 5 ezer főnél kisebb településeken élők számára érkező változások pozitív irányba mutatnak a falusi CSOK támogatások tekintetében. A legkiemelkedőbb előrelépés, hogy preferált településeken, ideértve a tanyákat és birtokközpontokat is, a falusi csok támogatás összege jelentős mértékben növekedni fog. A következő példák bemutatják, hogyan alakulnak az összegek és feltételek az új változások szerint.

a) Használt lakóingatlan megvásárlása és korszerűsítése:

  • Jelenleg: Az önmagában használt ingatlan vásárlása nem jogosult falusi csok-ra. A támogatás feltétele, hogy a kapott összeg legalább felét a család a vételárra költse, a maradék részt pedig korszerűsítésre fordítsa.
  • 2024-től: Az ingatlant vásárló és korszerűsítő családoknak jelentős összegemelkedés várható. Például, 1 gyerek esetén a támogatás összege 1 millió forint lesz, a jelenlegi 600 ezer forint helyett. 2 gyerekkel 4 millió forintra, 3 vagy több gyerekkel pedig 15 millió forintra növekszik. Ugyanakkor továbbra is érvényes marad, hogy az összeg legfeljebb fele fordítható az ingatlan vásárlására, a többit pedig korszerűsítésre kell költeni.

b) Meglévő használt lakóingatlan korszerűsítése:

  • 2024-től: A meglévő ingatlan felújítása esetén a támogatás jelentős növekedést mutat. 1 gyerekkel 500 ezer forintról 2 millió forintra, 2 gyerekkel 1,3 millió forintról 7,5 millió forintra emelkedik. Ha a család a meglévő lakást egyidejűleg korszerűsíti és bővíti, a támogatás mértéke tovább nő.

Új lakásokkal kapcsolatos változások:

  • Jelenleg: Falusi csok támogatással nem vásárolható új ingatlan, ehhez a normál csok-ot kell igényelni.
  • 2024-től: Új építésű lakóingatlanokra is igényelhető lesz falusi csok. A támogatást teljes egészében a vásárlásra lehet majd fordítani, az összeg azonban nem változik. Az új építésű lakóingatlanok esetében csak az egylakásosokra vonatkozik a támogatás.

Kedvezmények:

  • Illetékmentesség: A csok-kal vásárolt ingatlanok esetében nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, azonban a nagyobb településeken ez a kedvezmény 2024-től megszűnik.
  • 5%-os áfa visszaigénylés: Az új lakások vásárlásakor az áfa visszaigénylése továbbra is elérhető, de a családi támogatáshoz kapcsolódóan csak a preferált településeken vásárolt új családi házakra vonatkozik.
  • 27%-os áfa visszaigénylés korszerűsítésre: Falusi csok-ot igénylő családok a korszerűsítés költségeinek áfáját továbbra is visszaigényelhetik.
  • Kedvezményes csok hitel: A csok mellé felvehető a legfeljebb 3 százalékos fix kamatú csok hitel, ami komoly pénzügyi előnyt nyújt a piaci kamatokhoz képest.

 

A jogszabály szerint korszerűsítésnek számít többek között a közműszolgáltatások bevezetése, fürdőhelyiségek létesítése, fűtési rendszerek cseréje, épületszigetelés, nyílászárók cseréje, tetőfelújítás, kéményépítés, belső tér felújítása, melléképület felújítása vagy kerítés építése. A CSOK-ot jelenleg házaspárok, élettársak és egyedül nevelő szülők igényelhetik. Vállalt gyerek esetén szigorúbb feltételek vonatkoznak, csak olyan házaspárok igényelhetik, ahol legalább az egyik fél nem töltötte be a 40. életévét.

Ezek alapján a falusi csok 2024-től továbbra is vonzó lehetőséget kínál a vidéki ingatlant vásárló és korszerűsítő családok számára, különösen a kisebb településeken és preferált területeken.

Minden, amit érdemes tudni a változtatásokról, abban segít nekünk a bankmonitor videója:

Forrás: Haszon.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás