promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azonnali közleményt adtak ki a CSOK Pluszról, most módosítottak rajta
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A minisztérium rendkívüli módosítást adott ki a CSOK Pluszról.

A kormány a napokban jelentette be, hogy bevezetik a CSOK Pluszt, azt a kamattámogatott hitelkonstrukciót, amit az ország egész területén igénybe lehet majd venni - még az 5000 főnél nagyobb településeken is. Egy gyermek után 15 millió, két gyermek esetén 30, három után 50 millió forint hitel igényelhető fix 3 százalékos kamattal, de fontos, hogy ez csak vállalt gyerekre lehet majd felenni, meglévőre nem.

Néhány módosítás érkezett viszont a bejelentés óta, ugyanis most kiderült például, hogy a falusi CSOK-kal együtt is lehet majd igényelni ezt a hitelt; sőt, még a CSOK-hoz kapcsolódó adó-visszatérítési támogatással is lehet majd élni.

Csák János kulturális és innovációs miniszter elmondta, hogy a CSOK Plusszal az első közös otthon megvételekor elegendő 10 százalékos önrészt biztosítani, másik lakásba költözés vagy bővítés esetében pedig 20 százalékos önerővel kell a családoknak rendelkezniük. Hozzátette, hogy ezt a hitelt telekvásárlásra nem lehet majd felhasználni.

Mint az már köztudott, a CSOK Plusz az édesanyák 41 éves koráig igényelhető, kétéves átmeneti időszakban azonban azok az idősebb nők is kérhetik a támogatott hitelt, akik igazoltan túl vannak a terhességük 12. hetén.

Ha az első gyermek megszületik, akkor lehet egyéves hitelmoratóriumot kérni, vagyis akkor egy évvel meghosszabbodik a futamidő. Ha megszületik a második gyermek, 10 millió forintot elengednek a hitelből, és ez minden további születendő gyermekre is vonatkozik.

Fontos kiemelni, hogy vannak bizonyos limitek, amiket lakásvásárlásnál figyelni kell: tehát az első közös otthon megvásárlása esetén az ingatlan értékének felső határa 80 millió forint lehet, lakásbővítés vagy újabb gyermekek születése miatti nagyobb lakásba költözés esetén azonban 150 millió forint az értékhatár; ugyanakkor az 5000 főnél kisebb településeknél nincs ilyen megkötés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás