promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szürreális felvételek terjednek a Balatonról, szörnyű dolog történt a magyarok kedvenc helyével
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rendőrség közleményt adott ki a Balatonnal kapcsolatban, most életveszély fenyegethet minket. 

Egy több fotó és videó érkezik a Balatonról, amely igencsak megváltozott pár nap leforgása alatt. Az időjárás az enyhéből átcsapott az igazi télbe, emiatt pedig éjjel és hajnalban is elképesztően nagy hidegek uralkodtak. Mínusz 7,8 fokok is lehettek.

A Balaton vize épp ezért a mínuszok miatt fagyott be, kialakult rajta egy jégréteg. Ám az ország nyugati felén igencsak feltámadt a szél, a viharos lökések pedig szépen elintézték a jeget a tavon. A magyar tenger déli felén ezért olyan a part, mintha a sarkvidéken találnánk magunkat. A hatalmas jégtáblákat kivetette a víz, most mindenki a csodájára jár.

Így néz ki most a Balaton: 

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtök délután közleményt adott ki: életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni, a parti sáv egyes részein és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra. Sőt, a következő napokban sem várható, hogy ez a vékony jégréteg lényegesen vastagodjon, hiszen napközben a déli órákra plusz 3-4 Celsius-fok várható, míg éjszaka sem lesz -4 Celsius-foknál hidegebb a Balaton mellett. Hozzátették: az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert.

A tájékoztatás szerint fontos, hogy a jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, fokozatosan kell felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, de előzőleg meg kell szabadítani őt jeges ruháitól. A bajbajutottat minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. A szabad vizek jegén tilos tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén és folyóvizeken. A rendőrség kitért arra is, hogy a jégen tartózkodás szabályait a rendőrök fokozottan ellenőrzik.

A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halőr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat: 6500-tól 65 000 (ismételt elkövetés esetén 90 000) forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 200 000 forintig szabhat ki pénzbírságot.

Forrás: MTI, Időkép

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás