promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Balatonnál ezek a menő helyek már nem nyitnak ki 2024-ben, drámai betegsége miatt kénytelen bezárni egyik kedvenc helyünk tulajdonosa
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hiába is keresnénk ezeket az éttermeket az újévben, már csak hűlt helyüket találnánk.

Tavaly el kellett búcsúzni pár vendéglátó helységtől a a Balaton közelében élőknek, vagy az épp arra látogatóknak, de ezek közül is van egy étterem, aminek a bezárása különösen nagy szívfájdalmat okoz. Nem csak azért, mert nagyon szerettük a Kőröshegyi völgyhíd pillérei alatt elterülő Völgyhíd Konyhát, hanem azért is, mert a bezárás mögött nem valamiféle anyagi megfontolás, vagy bürokratikus akadály áll, hanem egész egyszerűen a csupaszív tulaj, Szalai Dezső súlyos betegsége.

A Völgyhíd Konyha csupán 2021 nyarán nyitotta meg, de ez a rövid idő is elég volt rá, hogy a szívünkbe zárjuk a helyet. A komplexum több egységből állt, a függőágyakkal teli Rét csak nyáron működött, és remek hely volt szabadjára engedni a gyerekeket, az emeleten működő Konyha azonban szinte egész évben nyitva volt.

Reggelire olyan finomságokat szolgáltak fel, mint a szarvasgombás rántotta, de időszakosan a különleges Ojo Ice fagylaltok és az Á table! francia pékség pékárúi is megtalálhatóak voltak, ráadásul igazán könnyen megközelíthető helynek számított, mivel közvetlenül az M7-es lehajtójánál volt található. Egy ilyen helyről természetesen nem hiányozhattak a minőségi balatoni borok sem, de a bisztró egyik különlegessége mégis az volt, hogy a Pillók Attila séf vezette konyhában csak a hozzávalók voltak feltüntetve az étlapon, így nem mindig lehetett pontosan tudni, hogy milyen finomság kerül az asztalra.

A közelmúlt közbeszédének egyik tematizáló eleme volt az eutanáziáról szóló diskurzus, amit Karsai Dániel jogász esete hozott elő, aki nyáron a strasbourgi bírósághoz fordult saját ügyével.

A jogász 2021-ben észlelte magán először az ALS  (amiotrófiás laterálszklerózis) nevű gyógyíthatatlan betegséget, ami az izmok fokozatos elgyengüléséhez majd sorvadásához vezet, ami rengeteg szenvedéssel jár. Mint kiderült, a Völgyhíd Konyha tulaját is ezzel diagnosztizálták, és mivel egyre kevésbé tudja ellátni az étterem körüli teendőit, ezért nehéz szívvel, de a bezárás mellett döntöttek. Szalai Dezső azonban mégis bizakodó, innen is kívánjuk neki a legjobbat! A vele készült beszélgetést itt tudjátok visszanézni:

A Völgyhíd Konyha azonban nem az egyetlen Balatoni hely, ami már nem nyitja ki többé a kapuit. Bezárt a MÓR24 nevű tapas-borbár, és a Balatonszemesi retrohangulaú Resti is - derült ki a We Love Balaton összeállításából. Nem zár be, de hosszabb pihenőre vonul a kővágóörsi Andriska Pékbisztró is. Mint mondták:

"Azért döntöttünk most a szünet mellett, hogy egy kicsit pihenjünk az első három évünk után, tervezzünk, és beépítsünk számunkra fontos tapasztalatokat, amire az egész éves, folyamatos üzletmenet mellett nem jutott időnk."

Közben döntés született az ún. Görög falu lebontásáról is Balatonfüreden, ami korábban bulinegyedként, majd szellemfaluként működött, az önkormányzat tavaly döntött a komplexum sorsáról, aminek a helyén közparkot és lakóépületeket terveznek felhúzni. A görög faluról mi is írtunk korábban, ezt itt tudjátok elolvasni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás