promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tündérek és boszorkányok márpedig léteznek, és a Balaton-felvidéken laknak
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tündérekkel és boszorkányokkal nem csak a Gyűrűk Urában, hanem a Káli-medencében is találkozhatunk, ha nyitott szemmel járunk.

Napjainkban is óriási népszerűségnek örvend a fantasy műfaja. A nagyközönség elsősorban J. R. R. Tolkien művein keresztül ismerhette meg a világot, az általa teremtett Középfölde hemzseg a természetfeletti képességekkel rendelkező varázslóktól és különböző fantaztikus lényektől. Tolkien nagyban épített fantázavilága megteremtésekor a különböző népek mitológiájára, és a magyar mondavilág semmivel sem kevésbé izgalmas, mint a legnagyobb hollywoodi produkciók által vászonra vitt világok.

A Káli-medence a Balaton-felvidék valódi kis ékszerdoboza. Festői, dombos tájain járkálva az embernek nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy valóságos mesevilágban érezze magát. A hely szelleme megihlette a környék népességét is - még ma is vannak olyan helyi idős emberek, akiktől fantasztikus történeteket hallhatunk. Magyarországon is egyedülálló létesítménynek számítanak a Káli-medence mosóházai. A történet profán része szerint a helyi asszonyok közösségi tereként használták őket, ám a folklór színesebb eseményeket is köt ezekhez a helyekhez.

A mosóházak legtöbbször a falvakon kívűl helyezkedtek el, a tevékenység nem a nagyközönség előtt zajlott, és ez táptaajt nyújtott a legendák szárba szökkenésének. A helyek misztikumához hozzáadott, hogy sokszor a víz forrását nem is tudták megállapítani, rejtély övezte honnan fakad. A mosóház elnevezés mellett árulkodó a helyek másik neve is: banya-lak, vagy boszorkány lak. Ahol ennyi nő gyűlik össze, ott biztosan folyik valami boszorkányos cselekedet, gondolták a helyiek. A bosorkány nem feltétlenül volt pejoratív jelző, inkább mágikus képességek birtoklására utalt a név. Tündérek jelenlétéről szintén hallhatunk beszámolókat, a női archetípusok misztikus formái mind megjelentek a magyar népi kultúrában. 

Ma már szervezett túrán is bejárhatjuk ezeket a házakat a Balaton-felvidéken - a Művészetek Völgye látogatóinak számára bizonyára ismerős lehet például a taliándörögdi mosóház, ami egyfajta "bulihelyszínként" is üzemel a fesztivál alatt, fiatalok gyakran mulatják a tetején az időt, és a nyári forróságban a forrás jéghideg vize kimondhatatanul jól tud esni a helyi bor mellé.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás