promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb városrész kerülhet víz alá? A bajt most a Tisza okozza
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Őrületes ez az egész időjárás, újabb magyar városban kellett intézkedni.

Nem volt olyan régen, amikor Magyarország egyik ikonikus folyója, jelképe, szeretett Dunája a heves esőzések miatt kiöntött és több városban is hatalmas kalamajkát okozott. Víz alatt a budapesti rakpart, és a Duna-kanyart sem kímélte: Nagymaros, Kismaros és még sok kisebb város is kellemetlen napokat élt át, jogosan tartva attól, hogy mi lesz, ha ez a már így is szorult helyzet eszkalálódik. Szerencsére a természet lecsillapodott, a Duna visszahúzódott és úgy nézett ki, hogy visszaáll a normál vízállás.

Most Szegeden kellett intézkedni, ugyanis a Tisza áradása miatt veszélybe került az egyik folyó környéki út, így döntöttek: a Huszár Mátyás rakpartot kedden estétől lezárják. Erről a település önkormányzata adott tájékoztatást az MTI-nek.

Ebben arról számoltak be, hogy az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mérései alapján a víz veszélyesen megközelítette a fent említett alsó rakpart szintjét, ami 560 centiméter, így ameddig az árhullám le nem vonul a Tiszán, addig az intézkedés érvényben marad. A megvalósítást a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. végezte és 18 órai kezdettel léptették ezt életbe. Vélhetően péntek-szombaton éri el a Tisza vízszintje a maximum magasságot, utána csökkenés várható. Kiemelték, hogy nem rendeltek el árvízvédelmi készültséget, erre akkor lenne szükség, ha a Tisza vízszintje elérné a 650 centimétert is. A rekord Szeged városánál 1009 centiméter volt, melyet 2006 tavaszán mértek, ami már egy valóban megdöbbentő méredű áradást eredményezett.

A mostani időjárás egészen megdöbbentő eredményeket produkál, elképesztő hidegeket mondanak és emellett még (ahogyan a mellékelt ábra mutatja) még nagyfokú esőzés is várható.

Itt pedig zárásképpen egy videó a háborgó Tiszáról, ami megmutatja, hogy ez a folyó is kifejezetten haragos tud lenni és érdemes odafigyelni az efféle figyelmeztetésekre, ugyanis komoly baj is történhet:

Forrás: portfolio.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás