promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orbán Viktor leteszi a lantot, közölte melyik nap fejezi be a munkát
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sok témakört érintett a miniszterelnök.

Bár kormányinfó csak holnap délelőtt 10 órától lesz, Orbán Viktor miniszterelnök ma este exkluzív interjút adott a Tényeknek a TV2 csatornán. A kormányfő 3 fő bajforrást azonosított, amik a legaggasztóbbak a jelenkori helyzetben: az orosz-ukrán háborút, az Európába begyűrűzni látszó izraeli-palesztin konfliktust, és a migrációs helyzetet.

A miniszterelnök szerint ma veszélyesebb az élet, mint egy évvel ezelőtt volt: szerinte a nyugati országok máshogyan ítélik meg az ukrajnai háborút, mert annak hatása Magyarországon közvetlenebb módon érezhető.

Magyarország külpolitikában azt képviseli, hogy a konfliktust lokalizálni és elszigetelni kell, ahogy Budapest 2014-ben is vélekedett a minszki megállapodás megköttetésekor, de akkor Európa még erősebb világpolitikai szereplő volt, és szerinte ma Magyarország az azonnali tűzszünet követelésével egyedül van az európai államok között.

Orbán Viktor szerint az Európai Uniós csúcs legnagyobb kihívása az volt, hogy Magyarország hogyan maradjon ki egy olyan döntésből, amit a többi tagállam rá akar kényszeríteni - példa nélküli, hogy az Európai Unió egy éppen háborúban álló államot vegyen fel a tagjai közé, és a februári csúcs szerinte még keményebb lesz, amikor az Ukrajnának szánt újabb, mintegy 50 milliárd euró értékű segélyről kell majd dönteniük az államok vezetőinek.

A gazdaságról beszélvén kijelentette, hogy az idei célkitűzés, az infláció 10% alá szorítása sikerült, és arra számít, hogy ez a szám jövőre 5-6% lehet, ami európai szinten is szép teljesítménynek számítana.

Az idei év legjobb pillanatának a két magyar Nobel-díjat, Karikó Katalin és Karusz Ferenc kitüntetésére szerinte méltán lehet büszke az egész ország, és azt is elárulta, hogy a karácsonyra feleségével közösen készül - Gönczi Gábor kérdésére, hogy mikor teszi le a lantot, közölte, hogy szombaton 23-án még dolgozik, csak 24-én kezdődik a karácsonyi szabadság, az ő feladata a ház befűtése és a csúcsdísz felhelyezése a fára; ezt a kérdést azonban a TV2 műsorvezetője még az interjú előtt, az öltözőben tette fel a kormányfőnek, erről videót csak a miniszterelnök Facebook-történetében láthatunk.

A Tények-ben adott interjút teljes terjedelmében megtekinthetik itt:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás