promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Riasztó hírek érkeztek, baj lehet a magyarok kedvenc üdülőhelyével 2024-ben
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nincs rendben valami a Balatonnál? Mi lesz így a magyarok kedvenc helyével? 

December óta vészesen emelkedik a Balaton vízszintje, a 110 centiméteres téli üzemi vízszint-maximumot is meghaladta már. Mi lesz így a következőkben? Az sem kizárt, hogy januárban még tovább emelkedik majd a szint?

A nyáron közkedvelt tó átlagos vízállása 117 centiméter, december eleje óta ez a szám 14 centiméternyivel többet mutat. A vízügy korábbi tájékoztatásai szerint a jelenlegi és a várható hidrometeorológiai viszonyokat figyelembe véve döntenek arról, mikor nyitják meg a Sió-zsilipet- számolt be róla a hirbalaton.hu.

Ám nem csak a Balaton vízszintje emelkedik, hanem a nagy folyóink is, Ám úgy tűnik, hogy árvíztől nem kell tartani, és a Balatonnál sincs szükség beavatkozásra egyelőre. 

A vízügyi szakembereknek most egy picit fokozottabban kell figyelniük, ahogy ezt nyilvánvalóan teszik is ezekben a napokban. Egyértelműen úgy látszik, hogy a nyugati és az északi vízgyűjtő területekről is érkezik víz, ez pedig érintheti elsősorban a Dunát, illetve a Tiszán levonuló árhullám mellett újabb, kisebb árvizek alakulhatnak ki az északkeleti mellékfolyókon, például a Bodrogon

- nyilatkozta napokkal ezelőtt az InfoRádióban Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Hozzátette azt is, hogy örülni kell annak, hogy a tónak van vize.

A jövőt nagyon nehéz megjósolniuk a szakembereknek,  de a december amúgy is az összegyülekezés időszaka, ahogy a vízügyesek fogalmaznak. A továbbiakban figyelik a tendenciákat és úgy alakítják majd ki a beavatkozást.  

A Balaton méltán a magyarok egyik kedvenc üdülőhelye, de télen is érdemes ellátogatni ide és kicsit túrázni és szétnézni a környéken. Ilyenkor ráadásul kevesebben is vannak, de az úszás ilyenkor nem igazán ajánlott. Vagyis csak a legbátrabbaknak, a legújabb hírek szerint a tó vize szerda reggel Siófoknál 2,3 Celsius fokos volt. Az új év alkalmával többen  megmártóznak benne, sok helyen tartják ezt a hagyományt. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás