promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos titok derült ki a műfenyőkről: jobb tudni erről, mielőtt vagyonokat költesz rá
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Környezetkímélő és hosszú távon olcsóbb is. Ezek azonban egész egyszerűen tévhitek, világított rá a szakértő.

Az idei karácsonyi láz közepette sokan őrlődhetnek két választás között: igazi fenyőt vásároljunk-e, vagy bolti műfenyőt? Egy IKEA által készített kutatás szerint a magyarok közel fele inkább a műfenyőt részesíti előnyben, leginkább a kényelme miatt, mert többször használható, és a mai műfenyők gyakran már igencsak szépek is, csak az illatuk hiányából lehet megállapítani, hogy nem igazi.

Azonban a környezettudatosság, környezetvédelem szempontjából nézve érdemes újragondolni a döntésünket, főleg azért, mert sokan azt hihetnék, a műfenyők használatával védjük a környezetet, és ez egy kifejezetten zöld alternatíva lehet. A valóságban viszont ez nem mindig igaz, sőt!

Az ilyen fák legtöbbször PVC-ből készülnek, és hulladékkezelésük rendkívül problémás. Ráadásul az ilyen műfenyők élettartama is messze van attól, hogy 20-30 évig kitartsanak, a műfenyőket átlagosan 6 év után egyébként is lecseréljük, tehát nem egy örök életre szóló befektetés, amivel már nem kell foglalkozni.

Egyesek azért választják a műfenyőt, mert úgy gondolják, ezzel védik az erdőket, de ez a legnagyobb tévhit.

Az ipar már nem a vadonban élő fákat használja, hanem erre a célra ültetvényeket telepít. Valójában minél több fenyőfát vásárolunk, annál többet kénytelenek ültetni, tehát ezzel teszünk a legjobbat a környezetnek.

A karácsonyfák közötti ökológiai lábnyom összehasonlítása is összetett. Bár lehet, hogy a műfenyők kisebb szénmonoxid kibocsátást eredményeznek, nem szabad figyelmen kívül hagyni más tényezőket, mint például a biológiai sokféleséghez való hozzájárulást, a mikroműanyag-szennyezést és a vegyi terhelést. 

A fizikus és klímakutató, Ürge-Vorsatz Diana szerint az igazi fenyőfák jobbak a környezet és az egészség szempontjából is. Az igazi fenyők telepítése nem bolygatja éveken keresztül a földet, így az regenerálódhat. Ezek után talán nem is kérdés, hogy melyik a zöldebb megoldás.

Tehát, bár a műfenyők kényelmesebbnek tűnhetnek, és lehet, hogy egyes számok ezt mutatják, a valóságban az igazi fenyőfáknak van több előnye van. Jobban járunk, ha rájuk költjük pénzünket karácsony közeledtével, és ezáltal még a  környezetünknek is jót teszünk. Ha mélyebben is beleásnád magad a témába, nézd meg a CashTag erről készült kisfilmjét:

Forrás: Pénzcentrum

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás