promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos döntés született a rezsicsökkentésről, már január 1-től életbe lép
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Döntött a kormány a jövő évi vízdíjakról.

Komoly változások jönnek a vízdíjakban 2024. január 1-től kezdve. A Magyar közlönyben ugyanis nemrégiben megjelent a rendelet, amely szerint ezentúl a nem lakossági fogyasztók” számára egységes vízdíj lesz.

Az új rendelet szerint egészen pontosan nettó 576 forint (ami a 27 százalékos áfával bruttó 732 forint) lesz köbméterenként a fogyasztásarányos ivóvíz díja, a szennyvízelvezetés díja pedig nettó 881 forint (bruttó 1119 forint) lesz a jövő év első napjától kezdve. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek mellé bejön majd egy alapdíj is, amely az átfolyási átmérőtől függően ivóvíz esetén havonta 841 forint és akár 609 ezer forint között mozoghat majd, szennyvíz esetén pedig havi 1661 forint és 1 millió 204 ezer forint között osztódhat el.

Az Energiaügyi Minisztérium beszámolója szerint a jövő év elejétől bevezetendő, országosan egységes nem lakossági díjak mértékét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslata alapján határozták meg.

Az új módosítás kapcsán mindenképp megjegyezendő nyugtatásképp, hogy  2024. január elsejétől érvényes egységes alap- és fogyasztásarányos díj a nem lakossági területen jelenleg létező több mint 900-féle víz és csatornadíj helyébe lép, ezzel kiegyenlítve a legalacsonyabb és a legmagasabb tétel közötti akár 49-szeres különbséget.

A díjak mértéke pedig országszerte eltérő mértékben módosul.

A Energiaügyi Minisztérium ugyanakkor leszögezte, hogy a változás a lakossági díjakat egyáltalán nem érinti, a kormány pedig a lakossági rezsicsökkentést változatlan formában továbbra is fenntartja. 

A hivatalos indoklás szerint az ágazati bevételek kiegyensúlyozott elosztása hozzájárul a szolgáltatók fenntarthatóbb működéséhez, ezáltal segíti az ellátásbiztonság növekedését, a rekonstrukciós szükségletek csökkentését, valamint a hálózat műszaki-technológiai állapotának fenntartását.

(Forrás: Portfolio)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás