promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azonnali figyelmeztetést adtak ki az Erste Banknál: ezt mindenkinek tudnia kell
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csalásokkal kapcsolatban figyelmezteti a magyarokat az Erste Bank. 

Egyre több csalás történik a magyarok körében és sajnálatos módon a pénzügyi csalások, adathalász támadások száma is megnőtt. Úgy tudni, hogy az  internetes és telefonos visszaélések száma és mértéke, szektorszinten a második negyedévben 7 milliárd forint volt a csalásokból származó kár.

Az átverések mindenki érinthetnek, az Erste Banknak azonban ez 500 millió forintos veszteséget okozott. A veszteségek ellenére azonban többször akadályoztak meg csalásokat, a  harmadik negyedévben 4,4 milliárd forint értékben. 

A bank compliance vezetője szerint leggyakrabban a középkorú budapesti nők válnak visszaélés áldozatává, mivel nagyobb arányban vannak jelen azokon az online értékesítési platformokon, amelyeket az adathalászattal foglalkozó bűnözők is használnak. A legtöbb pénzt pedig a középkorú budapesti férfiaktól csalják ki. Nagyobb odafigyelést igényelnek a digitálisan kevésbé járatos idősebb korosztály tagjai, és a fiatal felnőttek (20-30 évesek) akiknek "pénzügyi immunrendszere" ellenállóbbnak tűnik a csalásokkal, visszaélésekkel szemben. 

 A bankkártyás visszaélések egyik gyakori módszere az ismert bolthálózatok külső megjelenéséhez megszólalásig hasonlító hamis webshopok létrehozása, amelyek leggyakrabban külföldi kereskedőkhöz köthetők. A Bank arra is felhívja a figyelmet, hogy a Black Friday közeledtével is érdemes jobban odafigyelni, hogy elkerüljük az átveréseket. Az online kártyás vásárlásokat már két lépcsőben kell jóváhagyni, tehát SMS-kóddal vagy George App-értesítéssel, ám ha az itt szereplő adatokat nem ellenőrizzük, csak automatikusan jóváhagyjuk, akkor a csalók már el is vették a pénzed pont úgy, ahogy az ügyfelünkét. Itt mindig ellenőrizni kell, hogy mekkora összeget fizetsz ki, és azt is, hogy kinek.

Ilyen lehet egy átverő hívás, ha ilyennel találkozik, semmiképp se dőljön be. 

Forrás: MTI, Erste Bank

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás