promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így verhetnek át minket a Black Friday akcióival, óriásit bukhatunk rajta
Borítókép:  Profimedia /Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Óriási csalások lehet a Black Friday napján, már a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is figyelmeztet. 

Közeleg a Black Friday és karácsonyi online vásárlás, amikor érdemes nagyon figyelni, ugyanis egy perc alatt átverhetnek minket. Sok apró olyan dolog lehet, amiről nem is gondolnánk, de valójában arra figyelmeztet minket, hogy egy átverésbe keveredtünk. Erre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is felhívta a figyelmet, miután összegyűjtötte az online vásárlással és a csomagkézbesítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mint írták, az árucikkek böngészésétől a csomag megérkezéséig számos apróságra kell odafigyelni, hogy a vevők valóban a számukra legmegfelelőbb terméket válasszák, és közben ne legyenek csalás vagy adathalászat áldozatai. 

Talán nem is tudunk róla, de számos webshop alkalmaz úgynevezett sötét megoldásokat (dark patterns), amelyekkel tisztességtelen módon, az emberi psziché jellemzőit kihasználva akarják befolyásolni a döntést, például "már csak 5 darab elérhető", "még 22 ember nézi ezt a terméket" felirattal. Az ilyen és ehhez hasonló sürgetés láttán gyorsabban kattintanak a vásárlók a kiválasztott termékre, és hajlamosabbak nem megalapozott vagy akár kifejezetten hátrányos döntést hozni, például nem néz meg más termékeket vagy más weboldalakat az árak összehasonlítása érdekében. Az online vásárlásnál is időt kell szánni a döntési helyzetek felismerésére, lehetőségek átgondolására.

„Gyanakodjunk, ha a futárszolgálat üzenetének tűnő SMS vagy e-mail szövege magyartalannak tűnik, az e-mail feladójának címe eltér a futárszolgálat hivatalos e-mail-címétől, vagy az üzenetben található link nem a futárszolgálat hivatalos oldalára navigál. Ezekre a linkekre kattintva ugyanis könnyen adathalász weboldalakon találhatjuk magunkat”

- figyelmeztet az NMHH.

Amerikában ilyenkor elképesztő káosz szokott lenni, 2020-ban ekkor őrület volt: 

(Forrás: MTI, piacesprofit.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás