promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa látványban volt része a magyarok egy részének, félelmetesnek gondolt dolog húzott el a fejük felett
Borítókép:  Profilmedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az elmúlt héten két tűgömböt is lehetett látni Magyarországról. 

Elsőre rémisztő látvány fogadhatta azokat a magyarokat, akik az előző hét közepén hajnalban felpillantottak az égre. Habár sokszor történt már hasonló, az ilyenfajta égi jelenségek még minidig tudnak meglepetést okozni. Valljuk be, valóban ijesztő lehet, ha valami nagyon fényes dolog másodpercek alatt elhúz felettünk, de mindenre van észszerű magyarázat és nem kell egyből a földönkívüliekre gondolni.

Egészen pontosan az előző héten szerdáról csütörtökre virradó éjjel két nagyobb tűzgömb is felvillant hazánk felett. Az Időkép beszámolója szerint az első fényes tűzgömb 2 óra 21 perckor tűnt fel az égen, melyet Budapestről is jól lehetett látni. Csütörtökön hajnali 4 óra 33 perckor pedig egy újabb tűzgömb ragyogott fel az égen a Dunántúl északi részén élők lehettek szerencsések, hogy megpillantsák a világűrből érkezett látogatónkat.

A felvételeken jól látható, hogy egy fényes valami elsuhan az égen, teljességgel olyan, mintha valami természetfeletti dolgon lenne. Elképesztően fényes volt, így aki fent volt és kiment a házból, biztosan elkaphatta. 

Mi az a tűzgömb?

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A most észlelt égi jelenség azért lehetett ennyire fényes, mert nagy valószínűséggel a Taurida meteorrajhoz tartoztak. Érdekes tény, hogy a Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek. Gyakra láthatunk egyet-egyet a meteoresők idején, a Geminidák vagy a Perseidák hullása időszakában.

A napokban tetőzik az Északi és a Déli Tauridák raja, amelyek jellemzően lassú mozgású meteorok. Nem kizárt, hogy az éjjeli égbolton megjelenik majd még egy-egy hullócsillag, meteor.

Az Időkép az évek során több tűzgömböt is elcsípett, a videóikban pedig jól látszanak az érdekes jelenségek. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás